Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Potravinářství a potravinářská chemie | |
Povolání: | Cukrář | |
Platnost standardu: | Od 7.8.2007 do 15.4.2013 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Příjem a uchovávání surovin a polotovarů pro výrobu restauračních moučníků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Volba technologického postupu pro přípravu restauračních moučníků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro přípravu restauračních moučníků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Zhotovování těst a hmot na přípravu teplých a studených restauračních moučníků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Dělení, tvarování, plnění těst a dávkování hmot
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Příprava a použití základních náplní a polev
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Pečení, vaření a smažení cukrářských výrobků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Dohotovování a zdobení cukrářských výrobků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Uchovávání a prodej restauračních moučníků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Aranžování a úprava při servírování
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Posuzování jakosti cukrářských surovin, polotovarů a hotových výrobků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Obsluha a seřizování strojů a zařízení při výrobě restauračních moučníků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji cukrářských výrobků
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Všechny osoby, které se přímo zúčastní praktické zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.
Ověřování by mělo být pokud možno spojeno v navazující činnosti vedoucí k dohotovení finálního výrobku, resp. restauračního moučníku s využitím technologických postupů, estetických pravidel a hygienických zásad při přípravě jednotlivých komponent a hotových výrobků.
Uchazeči bude zadána příprava minimálně 3 různých druhů restauračních moučníků (podle obtížnosti přípravy), množství (počet) výrobků určí zkoušející.
Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, je třeba přihlížet k dodržování hygienických pravidel a zásad vedoucích k naplňování podmínky bezpečnosti potravin a kvality potravin, výživového hlediska. Dále je třeba posuzovat hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, bezpečné provádění všech úkonů a časové zvládání jednotlivých operací.
Při hodnocení hotového výrobku bude provedeno senzorické hodnocení, kontrola jakosti a hmotnosti výrobku a provedena ochutnávka, při níž budou prokázány charakteristické vlastnosti typické pro daný typ výrobku (restauračního moučníku). Předmětem hodnocení je i estetická stránka, kreativita a manuální zručnost uchazeče.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard byl zpracován ve spolupráci se Sektorovou radou potravinářství, Oborovou skupinou gastronomie, hotelnictví a turismus při NÚOV - sekcí pro NSK a zástupci následujících organizací:
Ministerstvo zemědělství ČR
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Asociace hotelů a restaurací ČR
SOUp Jílové u Prahy
SOU gastronomie Praha 10
Střední hotelová škola Praha 10
Střední škola hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. Radhoštěm, příspěvková
Národní ústav odborného vzdělávání
Své podněty a připomínky dodaly i některé další školy vyučující obor vzdělání cukrář.