Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo průmyslu a obchodu | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Obchod | |
Povolání: | Pracovník maloobchodu , Pracovník obchodního provozu | |
Platnost standardu: | Od 11.4.2017 do 6.12.2020 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Plánování druhu a množství zásob pro obchodně provozní jednotku dle předpokládaného prodeje
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Přejímka, výkup, skladování, ošetřování zboží a manipulace se zásobami v obchodně provozní jednotce
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Posuzování kvality zboží
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Příprava a úprava zboží k prodeji
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kalkulace ceny a vyúčtování tržeb
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nabídka prodávaného zboží dle sortimentu s odbornou poradenskou službou
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Úprava a aranžování zboží v obchodně provozní jednotce a výkladních skříních
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zajišťování a poskytování doplňkových služeb spojených s prodejem a odběrem zboží zákazníkovi
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Obsluha pokladny a pokladních systémů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Přepočet cen zboží a služeb na cizí měnu při platbách na pokladnách
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Přijímání hotovostních i bezhotovostních plateb za zboží a služby od zákazníků v obchodně provozní jednotce
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vyplňování prodejní dokumentace, příprava příslušných dokumentů v obchodně provozní jednotce
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Inventarizace zásob v obchodně provozní jednotce
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jednání ve styku se zákazníky, obchodními partnery a kontrolními orgány v souladu s platnou legislativou
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v příslušné oborové legislativě
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání v NSP - http://katalog.nsp.cz/zdravotniPodminky.aspx?id_jp=102792).
Bližší pokyny k realizaci zkoušky
Kompetence Připravit zboží k nabídce a prodeji, kritérium d)
Zkouška může, ale nemusí probíhat v potravinářském provozu. V případě, že zkouška bude probíhat v potravinářském provozu, je nutné dodržovat předpisy spojené s manipulací s potravinami, zásady hygieny a uchazeč musí ke zkoušce předložit platný zdravotní průkaz.
Kompetence Jednání ve styku se zákazníky, obchodními partnery a kontrolními orgány v souladu s platnou legislativou, kritérium f)
Autorizovaná osoba si pro potřeby ověření kompetence, vybere jeden z následujících scénářů:
a) dítě s lístečkem, na kterém je napsáno zboží k nákupu
b) maminka s kočárkem bez nákupního vozíku
c) muž, žena nebo mladiství bez nákupního vozíku
d) špatně vidící důchodce
e) zákazník vyžadující reklamaci zboží
f) zloděj přistižený při krádeži
Kritéria je nutno ověřovat v reálném provozu nebo ve cvičných prostorách pod dohledem autorizavané osoby.
Při samotné zkoušce se autorizovaná osoba zaměří na teoretické i praktické činnosti, které charakterizují danou pracovní pozici. Veškeré uvedené úkoly a činnosti budou realizovány na pracovišti, které bude mít dostačující zázemí a prostory k vykonání zkoušky, včetně technického vybavení, které je uvedeno v další části tohoto dokumentu (viz nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky).
Pro splnění některých úkolů uvedených v kritériích hodnocení je potřeba poskytnout uchazeči firemní podklady, které jsou součástí materiálních a technických předpokladů.
Schopnost ústně komunikovat se zákazníkem v cizím jazyce na základní úrovni (úroveň A2, dle klasifikace Společného evropského referenčního rámce pro jazyky) bude prokázána takto: uchazeč s dvoutýdenním předstihem před zkouškou sdělí cizí jazyk, ve kterém bude ověřována jazyková způsobilost. Je-li uchazeč držitelem platného certifikátu alespoň úrovně A2, je možné toto kritérium považovat za splněné. Ústní ověření by mělo trvat minimálně 5 a maximálně 10 minut.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro obchod a marketing, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Coop Jednota
Coop Škola hotelnictví a gastronomie
Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona
ČSOB
Svaz obchodu a cestovního ruchu