Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Zaměstnanec lyžařského areálu | |
Platnost standardu: | Od 7.2.2012 do 6.12.2020 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Organizování záchranných prací
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Provádění záchranných prací v zimním období
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Poskytování zdravotní pomoci v zimním období
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Lyžování
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována.
Povinností zkoušejícího je dbát na to, aby zkouška probíhala podle tohoto hodnotícího standardu.
Uchazeč musí před zahájením zkoušky předložit potvrzení sportovního lékaře doložené funkčním vyšetřením včetně zátěžového testu pro práci ve zvlášť ztížených podmínkách.
Způsobilosti určené pro zimní období jsou ověřovány v zimním období. Získání kvalifikace záchranář pro lyžařské tratě je podmíněno splněním všech způsobilostí.
Zkouška je ověřována v horském zimním terénu.
Kvalifikaci je nutné pravidelně obnovovat jedenkrát za 2 roky v souladu s ustanovením § 53 odst. 1 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních).
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard připravila SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Horská služba ČR, o. p. s.