Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Chovatel a ošetřovatel ovcí a koz | |
Platnost standardu: | Od 15.1.2021 do 20.10.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Evidence a označování ovcí a koz
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Systémy chovu ovcí a koz, údržba stájí a ohrad
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Manipulace se zvířaty
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Krmení ovcí a koz
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Pastva ovcí a koz
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Péče o zdravotní stav ovcí a koz
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Reprodukce ovcí a koz
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Péče o narozená jehňata a kůzlata a o jejich správný růst
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Získávání mléka na farmě
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Zpracování kozího a ovčího mléka
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v domácí porážce ovcí a koz
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na jednotku práce v NSP: https://nsp.cz/jednotka-prace/chovatel-a-osetrovatel-ov#zdravotni-zpusobilosty).
Uchazeč musí při vstupu do chovu splňovat požadavky veterinárních předpisů (zákon č. 166/1999 Sb. a vyhláška č. 342/2012 Sb.) a obecně platných pravidel zoohygieny. Pro ověření znalostí a dovedností uchazeče budou kompetence ověřovány nejen ve zkušební místnosti, ale také přímo v zemědělském provozu zaměřeném na chov ovcí nebo koz.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů a dodržování zásad správné zemědělské praxe. Přitom je nutné posuzovat nejen dosažený výsledek, ale i samostatnost při rozhodování o nejvhodnějším postupu řešení zadaného úkolu podle daných podmínek pracoviště. Při práci je třeba hodnotit přístup ke zvířatům a respektování požadavků pohody zvířat (welfare). Je vhodné zadávat uchazečům komplexní úkoly, které umožní ověření několika kritérií v rámci jedné i více kompetencí.
U kompetence Evidence a označování ovcí a koz pro kritérium b) uchazeč zvolí vhodné pomůcky a metody označení a označení provede. V kritériu c) bude uchazeči předložen obrazový materiál pro rozpoznání 10 plemen ovcí a koz.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Mendelova univerzita v Brně
Milský statek, s. r. o.
Svaz chovatelů ovcí a koz, z. s.
Institut vzdělávání v zemědělství, o. p. s.