Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Platnost standardu: | Od 23.6.2011 do 15.2.2017 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 5 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zjišťování půdních a klimatických podmínek
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Vypracování osevních sledů a plánů hnojení
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zpracování půdy, předseťová příprava, setí a sázení zemědělských plodin
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Ošetřování porostů zemědělských plodin a vegetace
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Návrh sklizně zemědělských plodin, posklizňového ošetření a konzervace
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Vedení prvotní evidence v zemědělském podniku
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v dotační politice EU a ČR vztahující se k zemědělskému podnikání
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Posouzení podmínek kontrol podmíněnosti
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Popis omezujících podmínek hospodaření
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Práce s databázemi a informačními systémy v oblasti zemědělství
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zpracování projektu a jeho prezentace
|
5 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy. Dále stanoví, které pomůcky smí uchazeč při zkoušce používat.
Uchazeč musí mít minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou. Doporučujeme, aby měl střední nebo vysokoškolské vzdělání v zemědělském oboru a minimálně 3 roky praxe v zemědělství.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Některá kritéria budou ověřována přímo na zadaném konkrétním pozemku. Pro účely ověřování způsobilostí byly stanoveny tyto skupiny základních plodin: obiloviny, olejniny, okopaniny a pícniny. Uchazeč může během zkoušky používat platný akční program pro nitrátově zranitelné oblasti a veřejně dostupné mapové i popisné informace ohledně ochrany vod a krajiny na internetu.
Součástí zkoušky je obhajoba projektu zadaného autorizovanou osobou v rozsahu 10 až 20 minut. Uchazeč zpracuje projekt před vykonáním zkoušky. Pro zpracování projektu se doporučuje tato struktura: název projektu, základní informace o projektu, cíl projektu, vlastní práce, doporučení pro praxi, závěr.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard byl připraven Sektorovou radou zemědělství, v níž byly zastoupeny:
Agrární komora České republiky
Rybářské sdružení České republiky
Zemědělský svaz České republiky
Svaz chovatelů českého teplokrevníka (SCHČT)
Zoologická zahrada hl. města Prahy
Společnost mladých agrárníků České republiky
Svaz vinařů České republiky
Český svaz včelařů, o. s.
Ministerstvo zemědělství
Národní ústav odborného vzdělávání v Praze
Na tvorbě kvalifikačního standardu se dále podílely tyto subjekty:
ZAS Úžice, a. s.
Česká zemědělská univerzita v Praze
Ústav zemědělské ekonomiky a informací