Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Zemědělský poradce pro rostlinnou výrobu | |
Platnost standardu: | Od 21.10.2022 do neomezeně | |
Kvalifikační úroveň: | 5 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zjišťování půdních a klimatických podmínek
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||
Vypracování osevních sledů a plánů hnojení
|
5 | |||||||||||||||||||||||||||
Hodnocení a navrhování zpracování půdy, předseťové přípravy, setí a sázení zemědělských plodin
|
5 | |||||||||||||||||||||||||||
Posuzování stavu porostů zemědělských plodin a navrhování jejich ošetření za vegetace
|
5 | |||||||||||||||||||||||||||
Návrh sklizně zemědělských plodin, posklizňového ošetření a konzervace
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||
Vedení prvotní evidence v zemědělském závodě
|
5 | |||||||||||||||||||||||||||
Orientace v požadavcích pro nakládání s vodou, odpady, krmivy a rostlinnými produkty
|
5 | |||||||||||||||||||||||||||
Orientace v dotační politice EU a ČR vztahující se k zemědělskému podnikání
|
6 | |||||||||||||||||||||||||||
Posouzení podmínek kontrol podmíněnosti
|
6 | |||||||||||||||||||||||||||
Orientace v omezujících podmínkách hospodaření
|
5 | |||||||||||||||||||||||||||
Práce s databázemi a informačními systémy v oblasti zemědělství
|
6 | |||||||||||||||||||||||||||
Zpracování, prezentace a obhajoba poradenského projektu v rostlinné výrobě
|
5 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonání zkoušky není vyžadována.
Zkouška se bude konat v průběhu vegetačního období.
Některá kritéria budou ověřována přímo na zadaném konkrétním pozemku. U kompetence Zpracování půdy, předseťová příprava, setí a sázení zemědělských plodin bude takto ověřeno kritérium b); u kompetence Ošetřování porostů zemědělských plodin a vegetace budou takto ověřena kritéria a) a b) a u kompetence Návrh sklizně zemědělských plodin, posklizňového ošetření a konzervace bude takto ověřeno kritérium b).
Pro účely ověřování způsobilostí byly stanoveny tyto skupiny základních plodin: obilniny, olejniny, okopaniny a pícniny. Uchazeč může během zkoušky za účelem vyhledání podkladů používat jakékoliv tištěné nebo elektronické pomůcky, včetně připojení k internetu.
Součástí zkoušky je prezentace a obhajoba projektu zadaného autorizovanou osobou. Projekt je založen na řešení praktického poradenského úkolu v rostlinné výrobě, např. řešení doporučení agrotechnických opatření pro zvýšení výnosu dané plodiny, plán integrované ochrany rostlin v rámci zemědělského závodu, podání žádosti o dotaci apod. Uchazeč zpracuje projekt před vykonáním zkoušky a odevzdá ho nejpozději 10 dnů před vykonáním zkoušky. Pro zpracování projektu se doporučuje tato struktura: název projektu, základní informace o projektu, cíl projektu, vlastní práce, doporučení pro praxi, závěr. Minimální rozsah projektu je 10 stran formátu A4, formu jeho předání (písemně, elektronicky) určuje autorizovaná osoba.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Česká zemědělská univerzita v Praze
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.
OSVČ