Dodržování bezpečnosti práce, správné používání pracovních pomůcek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat základní ustanovení bezpečnosti práce při ostření nástrojů
|
Písemné ověření
|
b |
Popsat a předvést použití osobních ochranných pracovních pomůcek při obsluze brusek a při ostření nožířských výrobků
|
Praktické předvedení
|
c |
Popsat bezpečnost práce na strojích při ostření nástrojů
|
Písemné ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Volba druhu, tvaru a zrnitosti brusných nástrojů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zvolit druh a tvar brusného nástroje pro ostření, úpravu a obtahování ostří běžných nožířských výrobků
|
Praktické předvedení
|
b |
Zvolit zrnitost, tvrdost a další vlastnosti brusného nástroje pro ostření, úpravu a obtahování ostří běžných nožířských výrobků
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
2 |
Ruční ostření kuchyňských a kuchařských nožů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Ručně naostřit běžné kuchyňské a kuchařské nože
|
Praktické předvedení
|
b |
Obtáhnout ostří běžných kuchyňských a kuchařských nožů
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
2 |
Ruční ostření speciálních řemeslnických nožů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Ručně naostřit speciální řemeslnické nože
|
Praktické předvedení
|
b |
Obtáhnout ostří speciálních řemeslnických nožů
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
2 |
Ruční ostření sekyr a sekáčků
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Ručně naostřit sekyry a sekáčky
|
Praktické předvedení
|
b |
Obtáhnout a upravit ostří sekyr a sekáčků
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
2 |
Ruční ostření běžných druhů nůžek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Ručně naostřit běžné druhy nůžek
|
Praktické předvedení
|
b |
Obtáhnout ostří běžných druhů nůžek
|
Praktické předvedení
|
c |
Upravit a seřídit chod nůžek přihýbáním nožů, uvolněním či utažením středového spojení, seřídit axiální vůli
|
Praktické předvedení, ověření funkčnosti nůžek stříháním
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Ruční ostření krejčovských a zahradnických nůžek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Demontovat krejčovské nebo zahradnické nůžky k jejich ostření
|
Praktické předvedení
|
b |
Ručně naostřit a obtáhnout ostří krejčovských nebo zahradnických nůžek
|
Praktické předvedení
|
c |
Sestavit krejčovské a zahradnické nůžky po naostření, seřídit axiální vůli a chod
|
Praktické předvedení, ověření funkčnosti stříháním
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Ostření složení masomlýnků
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Naostřit složení masomlýnku nebo kutru, kuchyňských a řeznických strojků a strojů
|
Praktické předvedení
|
b |
Rozebrat a sestavit kuchyňské strojky, stanovit součásti k ostření
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
2 |
Kontrola naostření běžných nožířských výrobků
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vizuálně zkontrolovat provedené naostření běžných nožířských výrobků
|
Praktické předvedení
|
b |
Provést funkční zkoušku naostření běžných nožířských výrobků
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
2 |
Ošetřování a údržba běžných obráběcích strojů, nářadí, nástrojů a pomůcek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Ošetřit kotoučové brusky pro broušení za sucha i za mokra a provést jejich běžnou údržbu (mazání, doplňování a výměna chladicích kapalin, opravy drobných závad)
|
Praktické předvedení
|
b |
Upravit a udržovat nástroje, nářadí a pomůcky používané při ručním ostření, seřízení chodu a drobných úpravách nožířských výrobků
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
2 |