Kvalifikační standard

Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství
Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie
Povolání: Řezník a uzenář
Platnost standardu: Od 7.8.2007 do 30.7.2013
Možnosti zkoušky: Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu.
Kvalifikační úroveň: 2

Kvalifikační standard

Název odborné způsobilosti Úroveň

Nakládka a vykládka jatečných zvířat

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Naložit jatečná zvířata Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Vyložit jatečná zvířata Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Manipulace s přepravními prostředky

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Manipulovat s přepravními prostředky podle předpisů pro přepravu jatečných zvířat Slovní vyjádření
b Manipulovat s přepravními prostředky v souladu se zásadami bezpečnosti práce Slovní vyjádření
Je třeba splnit obě kritéria.
3

Předporážkové ošetření a ustájení, přísun zvířat k porážení

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Ustájit jatečná zvířata Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Předporážkově ošetřit jatečná zvířata (povrchová očista) Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Přihánět jatečná zvířata k porážce Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Zajišťování požadavků na pohodu (welfare) zvířat

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Zajišťovat jatečným zvířatům před porážkou pohodu a předcházet týrání jatečných zvířat Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Provést základní (prvotní) identifikaci onemocnění a poranění jatečných zvířat Slovní vyjádření
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Zajišťování hygieny a sanitace přepravních prostředků a stájí

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Dodržovat hygienické předpisy a osobní hygienu Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Dodržovat sanitační řád určený pro přepravní prostředky a stáje Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit obě kritéria.
3

Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na jatkách

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
b Dodržovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
c Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací s jatečnými zvířaty, přepravními prostředky a s výkonem pracovní činnosti ve stájích Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
Je třeba splnit všechna kritéria.
3

Pokyny k realizaci zkoušky

Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.

Všechny osoby, které se přímo zúčastní praktické zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.

Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.

Ověřování by mělo být spojeno v navazující činnosti vedoucí k přepravě a ustájení jatečných zvířat (vyjma drůbeže a králíků) s využitím technologických postupů, zajištěním požadavků na pohodu zvířat a hygienických zásad zacházení s jatečnými zvířaty.

Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, hodnotitel sleduje způsob provedení zadané činnosti, dodržování hygienických zásad, zajišťování pohody zvířat a dodržování zásad bezpečnosti práce, posuzuje hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, dodržování časového harmonogramu a organizaci práce.

Na tvorbě standardu se podíleli

Kvalifikační standard byl zpracován ve spolupráci se Sektorovou radou potravinářství a zástupci následujících institucí:

Ministerstvo zemědělství ČR

Český svaz zpracovatelů masa

Sdružení drůbežářů ČR

Národní ústav odborného vzdělávání.

Své podněty a připomínky dodaly i některé školy vyučující obor vzdělání řezník-uzenář.