Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Kuchař teplé kuchyně | |
Platnost standardu: | Od 11.4.2017 do 20.10.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Přejímka potravinářských surovin
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Příprava surovin pro výrobu jídel
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Úprava jatečního masa, drůbeže, ryb a zvěřiny pro kuchyňské zpracovávání
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Příprava teplých pokrmů podle receptur
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Zpracování a úprava polotovarů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Příprava moučníků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Regenerace pokrmů
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Nakládání s inventářem
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Skladování potravinářských surovin
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Obsluha technologických zařízení v provozu
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Organizování práce v gastronomickém provozu
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání v NSP - http://katalog.nsp.cz/karta_tp.aspx?id_jp=101933).
Všechny osoby, které se přímo zúčastní zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Jednotlivá kritéria se ověřují uvedenými nástroji hodnocení a zaměřují se na proces i na výsledek.
Autorizovaná osoba rozpracuje kritéria podrobně podle charakteru konkrétních pokrmů, které zadá.
Sestavu zadaných pokrmů tvoří restaurační menu (polévka, teplý pokrm) v počtu porcí 10. Uchazeči bude zadána příprava dvou různých pokrmů teplé kuchyně (např. pokrm z masa, bezmasý pokrm), s různými technologickými úpravami (např. vařením, pečením).
Po celou dobu hodnocení je sledováno dodržování hygienických předpisů, předpisů bezpečnosti práce a technologických postupů, dodržování časového harmonogramu.
Při hodnocení hotového pokrmu se provede ochutnávka, budou posouzeny požadované typické vlastnosti. Bude provedena kontrola kvality, hmotnosti a pokrm bude senzoricky zhodnocen.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Bidvest Czech Republic, s. r. o.
Eden Group, a. s., Karlovy Vary
Hotelový řetězec Accor
Soukromá hotelová škola BUKASCHOOL, Most