Charakteristika chovu skotu v ČR
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Charakterizovat plemena skotu a popsat systémy hodnocení exteriéru podle užitkových typů
|
Ústní ověření
|
b |
Charakterizovat a vysvětlit pojem: užitkovost (mléčná, masná, kombinovaná) a uvést způsoby jejího hodnocení
|
Písemné ověření
|
c |
Popsat současný vývoj a stav dojených a masných stád - plemennou skladbu, základní přehled o stavech, užitkovosti a reprodukci, uvést produkci mléka a hovězího masa v ČR a spotřebu mléka, mléčných výrobků a hovězího masa na obyvatele v ČR
|
Písemné ověření
|
d |
Stanovit kritéria pro výběr vhodného plemene v daných podmínkách
|
Praktické předvedení
|
e |
Rozpoznat na předložených fotografiích plemena skotu a určit i charakterizovat plemena skotu v zemědělském provozu, ve kterém se koná zkouška
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Popsat zásady plemenářské práce ve stádech skotu (selekce, kontrola užitkovosti, sestavení připařovacího plánu)
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat strukturu nákladů na krmný den nebo jednotku produkce u jednotlivých kategorií skotu a podíl jednotlivých nákladových položek
|
Ústní ověření
|
h |
Popsat faktory ovlivňující ekonomiku a rentabilitu chovu dojeného a masného skotu
|
Ústní ověření
|
i |
Vysvětlit dědičnost jednotlivých užitkových vlastností, selekční indexy a genomické hodnocení, popsat práci s výsledky kontrol dědičnosti plemenných zvířat
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Aplikace platné legislativy v chovu skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat vybraná ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání, v platném znění, a charakterizovat základní aspekty tohoto zákona z pohledu týrání zvířat a regulace bolestivých zákroků v chovu skotu
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat vybraná ustanovení vyhlášky o minimálních standardech na ochranu hospodářských zvířat v platném znění a specifikovat požadavky na ochranu telat do šesti měsíců věku, býčků a plemenných býků, krav a jalovic
|
Ústní ověření
|
c |
Popsat požadavky na organizaci práce a pracovních postupů při chovu skotu v souladu s nařízením vlády č. 27/2002 Sb. v platném znění, jímž se stanoví způsob organizace práce a pracovních postupů, které je zaměstnavatel povinen zajistit při práci související s chovem zvířat
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat vybraná ustanovení veterinárního zákona a navazujících vyhlášek, v platném znění, které definují povinnosti chovatele v oblasti veterinární péče a ochrany zdraví v chovu skotu
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat vybraná ustanovení plemenářského zákona a navazujících vyhlášek, v platném znění, které definují povinnosti chovatele v oblasti plemenářských a šlechtitelských činností v chovu skotu
|
Ústní ověření
|
f |
Vyjmenovat aktuální evropské a národní podpory v chovu skotu (členění podpor, zpracování žádostí), vysvětlit princip Cross Compliance
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Evidence a označování skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit zásady vedení a hodnocení faremní evidence včetně kontrolní činnosti, popsat dostupné softwarové aplikace faremní evidence
|
Ústní ověření
|
b |
Předvést použití softwarových aplikací Registr zvířat a Portál farmáře, objasnit principy a předvést vedení ústřední evidence skotu – hlášení změn, stájový registr, popsat povinnosti chovatele, např. vedení evidence při přirozené plemenitbě
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Vysvětlit pojmy a údaje v průvodním listu skotu – části „A a B“ vybrané krávy
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat pomůcky pro označování skotu a předvést označení vybraných zvířat
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Popsat význam chovatelských sdružení a plemenných knih
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat strukturu zabezpečování šlechtitelských a plemenářských činností v ČR
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování chovného prostředí, technologie a systémů ustájení skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit pojem pohoda zvířat (welfare) v chovu skotu a specifikovat základních 5 svobod zvířat
|
Písemné ověření
|
b |
Vyjmenovat a charakterizovat zásady správné manipulace a zacházení se skotem a prakticky předvést
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Popsat obecné zásady ustájení jednotlivých kategorií skotu (prostorové požadavky, mikroklima, osvětlení, větrání, prašnost, hluk aj.) a jejich vliv na užitkovost a prevenci chorob
|
Ústní ověření
|
d |
Charakterizovat systémy ustájení všech kategorií dojených a masných plemen skotu v konvenčním, resp. ekologickém zemědělství
|
Ústní ověření
|
e |
Charakterizovat nejčastěji používané stájové technologie u jednotlivých kategorií skotu
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat výhody a nevýhody stelivového (chlévská mrva, hnůj) a bezstelivového (kejda) systému ustájení
|
Ústní ověření
|
g |
Posoudit vybraný chov, resp. vybrané kategorie skotu, z pohledu pohody chovu zvířat, kvality chovného prostředí a použitých technologií
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
h |
Posoudit plán desinfekce, desinsekce a deratizace stáje
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
i |
Popsat možnosti aplikace precizního zemědělství v chovu skotu (systémy sběru dat o pohybové aktivitě, příjmu krmiva, přežvykování, produkci a zdravotní nezávadnosti mléka, živé hmotnost zvířat atd.)
|
Ústní ověření
|
j |
Popsat inovativní technologie automatizace a robotizace v chovu dojeného skotu (automatické/robotické systémy krmení telat a ostatních kategorií skotu, systémy odklizu mrvy a kejdy, systémy přihrnování, systémy plně řízeného mikroklimatu stájí, systém plně řízeného pohybu ve stájích pro dojnice, systémy automatického stlaní, robotického dojení a řízeného pohybu zvířat v sekci atd.)
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování výživy a organizace krmení skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat obecné zásady napájení, výživy a krmení jednotlivých kategorií skotu (kvalita, hygiena, množství, četnost napájení a krmení, konzervace a skladování krmiv)
|
Ústní ověření
|
b |
Vysvětlit anatomické a fyziologické odlišnosti trávení u telat a ostatních kategorií skotu
|
Písemné ověření
|
c |
Charakterizovat a specifikovat krmiva (koncentrovaná a objemná) pro výživu a krmení skotu podle užitkového typu, rozpoznat předložená krmiva
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Charakterizovat zásady pro sestavení základního krmivářského plánu, vyhodnotit modelový krmivářský plán
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Stanovit denní a celoroční potřebu krmiv pro jednotlivé kategorie skotu ve vztahu k obratu stáda
|
Praktické předvedení
|
f |
Popsat technologické postupy krmení skotu (směsná krmná dávka, pastva, kombinované a automatizované systémy zakládání a dávkování krmiva)
|
Ústní ověření
|
g |
Zhodnotit výživu a krmení stáda skotu v daném chovu, popsat základní nedostatky a navrhnout zlepšující opatření
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
h |
Popsat způsob hodnocení příjmu krmiva a spotřeby krmiv a posoudit tělesnou kondici zadaných zvířat
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
i |
Stanovit výpočtem konkrétní krmnou dávku pro zvolenou kategorii skotu a požadovanou užitkovost
|
Praktické předvedení
|
j |
Charakterizovat rozdíly v systému výživy v konvenčním a ekologickém chovu skotu
|
Ústní ověření
|
k |
Popsat specifika mlezivové, mléčné a rostlinné výživy telat (požadavky na mlezivovou výživu telat, požadavky na mléčné nápoje, startérová výživa telat, výhody a nevýhody restriktivní a intenzivní výživy telat, specifika odstavu telat od mléčné výživy, výživa a krmení telat po odstavu atd.)
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování mléčné užitkovosti skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat ukazatele mléčné užitkovosti, jejich hodnocení, využití při řízení stáda a vysvětlit ekonomický význam
|
Písemné ověření
|
b |
Objasnit biologický princip tvorby, uvolňování a získávání mléka
|
Ústní ověření
|
c |
Popsat dojicí systémy (dojírny versus robotické dojení), charakterizovat vhodnost jejich použití a ekonomickou efektivitu v konkrétních podmínkách
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat optimální pracovní postupy před, při a po dojení; chlazení a skladování mléka po nadojení až do jeho převzetí odběratelem, předvést přípravu dojnice k dojení a strojní dojení
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Popsat faktory ovlivňující zdraví mléčné žlázy a kvalitu nadojeného mléka, prevenci a eliminaci mastitid, ekonomický význam onemocnění mléčné žlázy
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat systém kontroly mléčné užitkovosti, jejího hodnocení a využití výsledků pro management stáda a směrování šlechtitelské práce ve stádě
|
Ústní ověření
|
g |
Vysvětlit zásady zpeněžování mléka a jejich ekonomický význam
|
Ústní ověření
|
h |
Na základě předložené dokumentace v konkrétním zemědělském podniku navrhnout zaměření a intenzitu plemenářské práce u dojeného stáda
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování masné užitkovosti skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Objasnit biologické principy růstu, jeho sledování a hodnocení na faremní úrovni ve vztahu k ekonomice chovu
|
Písemné ověření
|
b |
Popsat systém kontroly masné užitkovosti, jejího hodnocení a využití výsledků pro management stáda a směřování šlechtitelské práce ve stádě
|
Ústní ověření
|
c |
Charakterizovat intenzivní a extenzivní způsob výkrmu skotu s ohledem na jednotlivé kategorie
|
Ústní ověření
|
d |
Vysvětlit zásady zpeněžování jatečného skotu podle SEUROP, zařadit jatečně upravená těla na fotografiích do příslušných tříd zmasilosti a stupňů protučnělosti, jejich ekonomický význam (cenové masky)
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Na základě předložené dokumentace v konkrétním zemědělském podniku navrhnout zaměření a intenzitu plemenářské práce u masného stáda
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Definovat vztah exteriéru jatečného zvířete a jeho jatečné zralosti ke kvalitě jatečného těla
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Zajišťování reprodukce v chovu skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat ukazatele reprodukce a jejich hodnocení, využití při řízení stáda a jejich ekonomický význam
|
Písemné ověření
|
b |
Popsat fyziologii reprodukčního cyklu u skotu
|
Písemné ověření
|
c |
Popsat zootechnická opatření při detekci říje, při inseminaci a zjišťování březosti v dojených stádech, vyhledat plemenici v říji
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Předvést fixaci plemenice při inseminaci a připravit pomůcky k inseminaci
|
Praktické předvedení
|
e |
Popsat způsoby řízení reprodukčního cyklu ve stádech dojeného a masného skotu
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat zásady provádění přirozené plemenitby skotu ve stádech dojeného a masného skotu
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat nejčastěji používané biotechnologické metody v reprodukci skotu
|
Ústní ověření
|
h |
Charakterizovat specifika reprodukce stád skotu bez tržní produkce mléka
|
Ústní ověření
|
i |
Stanovit kritéria pro výběr rodičovského páru podle zootechnických cílů ve stádě skotu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
j |
Vysvětlit tvorbu obratu stáda v návaznosti na ukazatele reprodukce a vypočítat modelový příklad
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
k |
Vysvětlit zásady péče o krávu v období stání na sucho a přípravy na porod
|
Ústní ověření
|
l |
Popsat příznaky blížícího se porodu na fotografiích nebo plemenicích
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
m |
Rozpoznat a popsat základní vybavení porodníka, charakterizovat průběh jednotlivých fází porodu a evidování průběhu porodu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
n |
Popsat zásady péče o matku a tele první den po porodu a vybrané ošetřovatelské úkony předvést
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
o |
Charakterizovat specifika reprodukce v konvenčních a ekologických chovech skotu
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Zajišťování péče o zdraví skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Objasnit detekci příznaků onemocnění a změn v chování nemocného zvířete
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat způsoby kontroly zdraví skotu a systémy prevence onemocnění u jednotlivých kategorií skotu
|
Ústní ověření
|
c |
Posoudit zdravotní stav skotu v zemědělském provozu, navrhnout příslušná zooveterinární opatření
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Vyjmenovat a charakterizovat nejčastěji se vyskytující poruchy zdraví u jednotlivých kategorií skotu
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat praktická zootechnická opatření k eliminaci výskytu vybraných zdravotních poruch typických pro jednotlivé kategorie skotu, zásady biosekurity jako předpoklad snižování spotřeby antibiotik
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat projevy tepelného a chladového stresu u jednotlivých kategorií skotu a navrhnout způsoby jeho eliminace
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat zásady prevence onemocnění a zásady ozdravovacích programů v chovu skotu
|
Ústní ověření
|
h |
Popsat úkony vyplývající z metodiky kontroly zdraví u skotu (povinná vyšetření hrazená státem a chovatelem)
|
Ústní ověření
|
i |
Popsat možnosti chovatelské evidence nemocí a léčení, včetně využití elektronických systémů evidence zdraví skotu (deník nemocí a léčení, faremní SW programy pro řízení managementu zdraví stád, provozní evidence léčení a nemocí, základní aspekty hodnocení zdraví jednotlivých kategorií skotu na úrovni stáda atd.)
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících živočišnou výrobu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat hlavní druhy dokumentů používaných v pracovněprávní oblasti a popsat jejich náležitosti
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat zpracování prvotních dokladů pro mzdové účetnictví závodu
|
Ústní ověření
|
c |
Sestavit modelový týdenní plán práce pro pracovníky chovu zvířat včetně jejich mzdového ohodnocení
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Navrhnout možnosti vzdělávání pro pracovníky v modelovém chovu zvířat, vyhledat vzdělávací a informační akce zajišťované ministerstvem zemědělství a profesními svazy
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Prokázat znalost základních právních předpisů týkajících se BOZP a požární ochrany, dodržovat je a kontrolovat jejich dodržování
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Uvést základní povinnosti pracovníka i zaměstnavatele v případě pracovního úrazu
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat první pomoc při úrazu a poškození zdraví
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |