Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Technik vinohradník a vinař | |
Platnost standardu: | Od 15.1.2021 do 20.10.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Určování odrůd révy vinné, podnože a základy ampelografie
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Množení révy vinné
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Plánování výsadby vinice
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Příprava pozemku a sazenic révy vinné na výsadbu, výsadba včetně ošetření po výsadbě
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Péče o půdu ve vinici
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Plánování a provedení řezu révy vinné a jeho kontrola
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Péče o révu vinnou během vegetace
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Výživa a hnojení vinice
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Ochrana révy vinné
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Obsluha vinohradnické mechanizace
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Řízení sklizně hroznů
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Předání hroznů ke zpracování na víno
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zhodnocení ekonomiky vinohradnicko-vinařského podniku
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v právních předpisech pro vinohradnictví a vinařství
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících rostlinnou výrobu
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na jednotku práce v NSP: https://www.nsp.cz/jednotka-prace/technik-vinohradnik-a-vin).
Uchazeč předloží řidičský průkaz skupiny T.
Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zemědělství. Je třeba, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, ke kvalitě výsledné práce i k časovému hledisku zvládání jednotlivých operací.
U kritérií s písemným ověřením bude uchazeč zpracovávat odpovědi na otevřené otázky. U kritérií s písemným a ústním ověřením nejprve proběhne písemné zpracování odpovědí a následně bude uchazeč reagovat na doplňující otázky zkoušejícího.
Součástí zkoušky v kompetenci Plánování výsadby vinice je prezentace a obhajoba projektu výsadby vinice, který je zpracován před zkouškou.
Projekt výsadby vinice:
Autorizovaná osoba zadá uchazeči vypracování projektu výsadby vinice v termínu nejméně 30 dnů před konáním zkoušky a uchazeč zpracovaný projekt přinese s sebou ke zkoušce, kde ho bude ústně obhajovat. Plocha pozemku vzhledem k teoretickému zpracování a výpočtům nehraje roli (0,1 až 10 ha), uchazeč však bude pracovat se základní rozlohou 1 ha a podle zadané plochy v projektu následně vše přepočte na plochu zadanou. Rozsah je minimálně 5 stran A4, písmo Arial 11.
Zadání obsahuje plochu a tvar pozemku, jeho orientaci a svažitost, celkovou plochu vinic vinohradnického podniku a oznámení, zda má/nemá právo k výsadbě vinice.
Uchazeč v projektu naznačí postup předvýsadbové přípravy z hlediska právního procesu, zpracuje zejména nákres pozemku s rozvržením orientace jednotlivých řádků vinice a keřů (minimální velikost formátu je A3), popíše veškeré pracovní operace předcházející výsadbě, jejich termíny provedení, časovou posloupnost a potřebu času, pracovníků, techniky a veškerého materiálu. Rovněž orientační náklady na celou výsadbu vinice členěné podle jednotlivých pracovních operací a podle použitých materiálů. Dále uvede pracovní postupy během prvních 3 let existence vinice a ohodnotí je finančně.
V kompetenci Příprava pozemku a sazenic révy vinné na výsadbu, výsadba včetně ošetření po výsadbě v kritériu b) bude zadaná rozloha pozemku v rozmezí 1-2 ary (0,01 - 0,02 ha). V kritériu c) uchazeč vysadí minimálně 5 sazenic.
V kompetenci Péče o půdu ve vinici v kritériích a) a c) je rozsah praktického předvedení určen minimální délkou řádku a meziřadí v délce 100 m. V kritériu c) se činnostmi rozumí výsev, mulčování, sečení, válcování a podobně.
V kompetenci Plánování a provedení řezu révy vinné a jeho kontrola je rozsah praktického provedení stanoven v rozmezí 25 - 50 keřů révy.
V kompetenci Péče o révu vinnou během vegetace se zelenými pracemi rozumí podlom, čištění kmínků, zastrkování letorostů do dvojdrátí, osečkování letorostů, provzdušnění zóny hroznů, defoliace, vylamování fazochů, rozsah praktického předvedení je stanoven počtem 25 keřů révy.
V kompetenci Ochrana révy vinné v kritériích hodnocení d) a e) uchazeč bude pracovat jen s přípravky běžně dostupnými pro malospotřebitele, protože v případě zkoušky ani výuky není toto použití pokládané za „komerční profesní užití přípravků na ochranu rostlin“. Zkoušející také může modelově využít jen ve vodě rozpustné látky, které nepodléhají kontrolám a regulacím, například potravinářskou barvou, manganistan draselný a podobně. V kritériu d) uchazeč připraví postřik podle zadání úměrný k ošetření 25-50 keřům révy, v kritériu e) je rozsah praktického předvedení vymezen opět 25 - 50 révovými keři. V kritériu h) bude výpočet proveden na 1 ha a následně převeden na libovolnou rozlohu.
V kompetenci Obsluha vinohradnické mechanizace je rozsah praktického předvedení vymezen vždy délkou řádku nebo meziřadí v rozmezí 50 - 100 metrů.
V kompetenci Řízení sklizně hroznů se v kritériu a) se stanovení stupně zralosti provede nejprve senzoricky a následně pomocí refraktometru a moštoměru, použije se 10 hroznů, v kritériu b) se provede odhad na plochu 1 ha a následně přepočte na zadanou rozlohu, v kritériu c) a d) se zohlední podle zadání nebo situace konkrétního podniku: denní výkon podle lisu, počet pracovníků, dopravní prostředky, způsob ošetření hroznů, denní výkon podle sklízeče, potřebné dopravní prostředky apod. V kritériu e) bude postup obdobný jako u kritéria b), náklady se spočítají na 1 ha a následně převedou na zadanou plochu.
V kompetenci Zhodnocení ekonomiky vinohradnicko-vinařského podniku budou uchazeči předloženy upravené účetní podklady konkrétního podniku nebo doklady anonymní firmy nebo modelově vytvořené doklady podniku fiktivního.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Svaz vinařů ČR
Unie zaměstnavatelských svazů ČR
Česká zemědělská univerzita v Praze
Zahradnická fakulta MENDELU se sídlem v Lednici