Hodnoticí standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Technik vinohradník a vinař | |
Platnost standardu: | Od 21.10.2022 do neomezeně | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Hodnoticí standard
- Kritéria a způsoby hodnocení
- Pokyny k realizaci zkoušky
- Výsledné hodnocení
- Počet zkoušejících
- Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby
- Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
- Doba přípravy na zkoušku
- Doba pro vykonávání zkoušky
- Na tvorbě standardu se podíleli
Kritéria a způsoby hodnoceni
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Určování odrůd révy vinné, podnože a základy ampelografie
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Množení révy vinné
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Plánování výsadby vinice
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Příprava pozemku a sazenic révy vinné na výsadbu, výsadba včetně ošetření po výsadbě
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Péče o půdu ve vinici
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Plánování a provedení řezu révy vinné a jeho kontrola
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Péče o révu vinnou během vegetace
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Výživa a hnojení vinice
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Ochrana révy vinné
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Obsluha vinohradnické mechanizace
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Řízení sklizně hroznů
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Předání hroznů ke zpracování na víno
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zhodnocení ekonomiky vinohradnicko-vinařského podniku
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v právních předpisech pro vinohradnictví a vinařství
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících rostlinnou výrobu
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na jednotku práce v NSP: https://www.nsp.cz/jednotka-prace/technik-vinohradnik-a-vin).
Uchazeč předloží řidičský průkaz skupiny T.
Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zemědělství. Je třeba, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, ke kvalitě výsledné práce i k časovému hledisku zvládání jednotlivých operací.
U kritérií s písemným ověřením bude uchazeč zpracovávat odpovědi na otevřené otázky. U kritérií s písemným a ústním ověřením nejprve proběhne písemné zpracování odpovědí a následně bude uchazeč reagovat na doplňující otázky zkoušejícího.
Součástí zkoušky v kompetenci Plánování výsadby vinice je prezentace a obhajoba projektu výsadby vinice, který je zpracován před zkouškou.
Projekt výsadby vinice:
Autorizovaná osoba zadá uchazeči vypracování projektu výsadby vinice v termínu nejméně 30 dnů před konáním zkoušky a uchazeč zpracovaný projekt přinese s sebou ke zkoušce, kde ho bude ústně obhajovat. Plocha pozemku vzhledem k teoretickému zpracování a výpočtům nehraje roli (0,1 až 10 ha), uchazeč však bude pracovat se základní rozlohou 1 ha a podle zadané plochy v projektu následně vše přepočte na plochu zadanou. Rozsah je minimálně 5 stran A4, písmo Arial 11.
Zadání obsahuje plochu a tvar pozemku, jeho orientaci a svažitost, celkovou plochu vinic vinohradnického podniku a oznámení, zda má/nemá právo k výsadbě vinice.
Uchazeč v projektu naznačí postup předvýsadbové přípravy z hlediska právního procesu, zpracuje zejména nákres pozemku s rozvržením orientace jednotlivých řádků vinice a keřů (minimální velikost formátu je A3), popíše veškeré pracovní operace předcházející výsadbě, jejich termíny provedení, časovou posloupnost a potřebu času, pracovníků, techniky a veškerého materiálu. Rovněž orientační náklady na celou výsadbu vinice členěné podle jednotlivých pracovních operací a podle použitých materiálů. Dále uvede pracovní postupy během prvních 3 let existence vinice a ohodnotí je finančně.
V kompetenci Příprava pozemku a sazenic révy vinné na výsadbu, výsadba včetně ošetření po výsadbě v kritériu b) bude zadaná rozloha pozemku v rozmezí 1-2 ary (0,01 - 0,02 ha). V kritériu c) uchazeč vysadí minimálně 5 sazenic.
V kompetenci Péče o půdu ve vinici v kritériích a) a c) je rozsah praktického předvedení určen minimální délkou řádku a meziřadí v délce 100 m. V kritériu c) se činnostmi rozumí výsev, mulčování, sečení, válcování a podobně.
V kompetenci Plánování a provedení řezu révy vinné a jeho kontrola je rozsah praktického provedení stanoven v rozmezí 25 - 50 keřů révy.
V kompetenci Péče o révu vinnou během vegetace se zelenými pracemi rozumí podlom, čištění kmínků, zastrkování letorostů do dvojdrátí, osečkování letorostů, provzdušnění zóny hroznů, defoliace, vylamování fazochů, rozsah praktického předvedení je stanoven počtem 25 keřů révy.
V kompetenci Ochrana révy vinné v kritériích hodnocení d) a e) uchazeč bude pracovat jen s přípravky běžně dostupnými pro malospotřebitele, protože v případě zkoušky ani výuky není toto použití pokládané za „komerční profesní užití přípravků na ochranu rostlin“. Zkoušející také může modelově využít jen ve vodě rozpustné látky, které nepodléhají kontrolám a regulacím, například potravinářskou barvou, manganistan draselný a podobně. V kritériu d) uchazeč připraví postřik podle zadání úměrný k ošetření 25-50 keřům révy, v kritériu e) je rozsah praktického předvedení vymezen opět 25 - 50 révovými keři. V kritériu h) bude výpočet proveden na 1 ha a následně převeden na libovolnou rozlohu.
V kompetenci Obsluha vinohradnické mechanizace je rozsah praktického předvedení vymezen vždy délkou řádku nebo meziřadí v rozmezí 50 - 100 metrů.
V kompetenci Řízení sklizně hroznů se v kritériu a) se stanovení stupně zralosti provede nejprve senzoricky a následně pomocí refraktometru a moštoměru, použije se 10 hroznů, v kritériu b) se provede odhad na plochu 1 ha a následně přepočte na zadanou rozlohu, v kritériu c) a d) se zohlední podle zadání nebo situace konkrétního podniku: denní výkon podle lisu, počet pracovníků, dopravní prostředky, způsob ošetření hroznů, denní výkon podle sklízeče, potřebné dopravní prostředky apod. V kritériu e) bude postup obdobný jako u kritéria b), náklady se spočítají na 1 ha a následně převedou na zadanou plochu.
V kompetenci Zhodnocení ekonomiky vinohradnicko-vinařského podniku budou uchazeči předloženy upravené účetní podklady konkrétního podniku nebo doklady anonymní firmy nebo modelově vytvořené doklady podniku fiktivního.
Výsledné hodnocení
Zkoušející hodnotí uchazeče zvlášť pro každou kompetenci a výsledek zapisuje do záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Výsledné hodnocení pro danou kompetenci musí znít „splnil“ nebo „nesplnil“ v závislosti na stanovení závaznosti, resp. nezávaznosti jednotlivých kritérií u každé kompetence. Výsledné hodnocení zkoušky zní buď „vyhověl“, pokud uchazeč splnil všechny kompetence, nebo „nevyhověl“, pokud uchazeč některou kompetenci nesplnil. Při hodnocení „nevyhověl“ uvádí zkoušející vždy zdůvodnění, které uchazeč svým podpisem bere na vědomí.
Počet zkoušejících
Zkouška probíhá před zkušební komisí složenou ze 2 členů, kteří jsou autorizovanými fyzickými osobami s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci nebo autorizovanými zástupci autorizované podnikající fyzické nebo právnické osoby s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci.
Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby, resp. autorizovaného zástupce autorizované osoby
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby musí splňovat alespoň jednu z následujících variant požadavků:
Vysokoškolské bakalářské nebo magisterské vzdělání se zaměřením na zahradnictví nebo potravinářství a alespoň 5 let odborné praxe v oblasti vinohradnictví a vinařství nebo ve funkci učitele odborných předmětů nebo učitele praktického vyučování nebo učitele odborného výcviku v oblasti vinohradnictví a vinařství, potravinářství nebo zahradnictví.
Další požadavky:
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, která nemá odbornou kvalifikaci pedagogického pracovníka podle zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, nebo nemá odbornou kvalifikaci podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, nebo praxi v oblasti vzdělávání dospělých (včetně praxe z oblasti zkoušení), nebo nemá osvědčení o profesní kvalifikaci 75-001-T Lektor/lektorka dalšího vzdělávání, může být absolventem přípravy zaměřené zejména na praktickou aplikaci části první hlavy III a IV zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání) ve znění pozdějších předpisů, a přípravy zaměřené na vzdělávání a hodnocení dospělých s důrazem na psychologické aspekty zkoušení dospělých v rozsahu minimálně 12 hodin.
Žadatel o udělení autorizace prokazuje splnění požadavků na odbornou způsobilost autorizujícímu orgánu, a to předložením dokladu nebo dokladů o získání odborné způsobilosti v souladu s hodnoticím standardem této profesní kvalifikace, nebo takovým postupem, který je v souladu s požadavky uvedenými v hodnoticím standardu této profesní kvalifikace autorizujícím orgánem stanoven.
Žádost o udělení autorizace naleznete na stránkách autorizujícího orgánu: Ministerstvo zemědělství, www.eagri.cz.
Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
Vybavení provozovny příslušnou vinohradnickou mechanizací, stroji a ručním nářadím (vinohradnické nůžky, pilka, vázací drátek, štěpovací nůž, elektrické nůžky, geodetické přístroje k vyměření vinice, traktor, postřikovač, kultivátor, štěpovací strojek, materiální zabezpečení pro vytyčení pozemku, sazeč, disky, výkyvná sekce, mulčovač, secí stroj, osečkovací lišta, evidenční kniha).
Odpovídající sortiment rostlin příslušného stáří nebo rozpěstovanosti révy vinné - minimálně 5 sazenic révy vinné pro výsadbu, minimálně 25 keřů révy vinné vinné k řezu, minimálně 25 keřů pro péči ve vinici v průběhu vegetace, minimálně 25 keřů révy vinné pro provedení ochrany rostlin.
Zařízení pro zjištění hmotnosti, cukernatosti, pH a titrovatelných kyselin hroznů.
Místnost pro vykonání písemné části zkoušky a obhajobu projektu.
Vinařská evidence, registr vinic, hlášení o produkci vína
Vinice o rozloze minimálně 5 ha se zastoupením minimálně pěti odrůd révy vinné, z toho minimálně jedné červené odrůdy.
K žádosti o udělení autorizace žadatel přiloží seznam materiálně-technického vybavení dokládající soulad s požadavky uvedenými v hodnoticím standardu pro účely zkoušky. Zajištění vhodných prostor pro provádění zkoušky prokazuje žadatel odpovídajícím dokladem (např. výpis z katastru nemovitostí, nájemní smlouva, dohoda) umožňujícím jejich užívání po dobu platnosti autorizace.
Doba přípravy na zkoušku
Uchazeč má nárok na celkovou dobu přípravy na zkoušku v trvání 30 minut. Do doby přípravy na zkoušku se nezapočítává doba na seznámení uchazeče s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.
Doba pro vykonání zkoušky
Celková doba trvání vlastní zkoušky jednoho uchazeče (bez času na přestávky a na přípravu) je 9 až 12 hodin (hodinou se rozumí 60 minut). Doba trvání písemné části zkoušky jednoho uchazeče je 240 minut. Zkouška může být rozložena do více dnů.
Na tvorbě standardu se podíleli
Hodnoticí standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Svaz vinařů ČR
Unie zaměstnavatelských svazů ČR
Česká zemědělská univerzita v Praze
Zahradnická fakulta MENDELU se sídlem v Lednici