Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Chovatel včel, zpracovatel včelích produktů | |
Platnost standardu: | Od 26.2.2013 do 28.6.2019 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Získávání včelích produktů
|
3 | |||||||||||||||||||||
Posuzování stavu a kvality včelstva a včelích produktů
|
3 | |||||||||||||||||||||
Úprava a balení včelích produktů
|
3 | |||||||||||||||||||||
Použití včelích produktů pro další výrobu
|
3 | |||||||||||||||||||||
Expedice včelích produktů a výrobků z nich
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání v NSP - http://katalog.nsp.cz/karta_p.aspx?id_jp=100220&kod_sm1=26).
Je potřeba, aby se zkoušející zaměřil v ústní části na všechny včelí produkty, v praktické části pak zejména na med, vosk, pyl, propolis a mateří kašičku.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, dodržování hygieny práce, jakož i ke kvalitě a časovému hledisku zvládání předváděných operací. Přitom je nutno posuzovat nejen dosažený výsledek, ale i samostatnost při rozhodování o nejvhodnějším postupu řešení zadaného úkolu podle daných podmínek pracoviště. Je třeba hodnotit manuální zručnost uchazeče.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Český svaz včelařů, o. s.
Střední odborné učiliště včelařské – Včelařské vzdělávací centrum, o. p. s.