Výsadba sazenic révy vinné včetně ošetření po výsadbě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Připravit půdu před výsadbou, vytyčit a vyměřit pozemek
|
Praktické předvedení
|
b |
Upravit a vysadit sazenici podle požadované technologie (rýčem, hydrovrtem, úprava sazenice pro výsadbu strojem)
|
Praktické předvedení se slovním vysvětlením
|
c |
Provést zelené práce v prvním roce po výsadbě a prováděnou práci zdůvodnit
|
Praktické předvedení se slovním vysvětlením
|
Stačí splnit dvě kritéria. |
|
3 |
Kultivační práce
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Provádět základní kultivační práce (okopávka, odplevelování, rytí, hrabání) a zdůvodnit význam jednotlivých činností
|
Praktické předvedení se slovním vysvětlením
|
Uvedené kritérium je třeba splnit. |
|
3 |
Způsoby vedení a řezu révy vinné na trvalém stanovišti
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zdůvodnit potřebu odpovídajícího vedení a správného řezu u révy
|
Slovní vyjádření
|
b |
Zvolit odpovídající způsob řezu v závislosti na životním období a zdravotním stavu vinice
|
Slovní vyjádření pro konkrétní pěstitelské podmínky
|
c |
Provést řez révy podle způsobu vedení keře, odrůdy resp. dalších faktorů v období vegetačního klidu
|
Praktické předvedení
|
d |
Prakticky provést zelené práce na vinici
|
Praktické předvedení
|
Stačí splnit tři kritéria. |
|
3 |
Sklizeň hroznů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat a v terénu stanovit stupeň zralosti hroznů a orientačně stanovit dobu sklizně
|
Praktické předvedení
|
b |
Charakterizovat jednotlivé způsoby sklizně s ohledem na její účel
|
Slovní vyjádření
|
c |
Ošetřit odpovídajícím způsobem hrozny moštových odrůd a dopravit je ke zpracovateli
|
Praktické předvedení
|
d |
Hrozny stolních odrůd roztřídit do jednotlivých jakostních tříd a připravit pro expedici nebo následné zpracování
|
Praktické předvedení
|
Stačí splnit tři kritéria. |
|
3 |
Způsoby množení révy vinné
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Předvést základní způsoby přímého vegetativního rozmnožování révy vinné
|
Praktické předvedení
|
b |
Vysvětlit princip stratifikace a dopěstování révových sazenic
|
Slovní vyjádření
|
Stačí splnit jen jedno kritérium. |
|
3 |
Ošetřování plodných vinic
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Provést ošetření keřů révy vinné ve vinici (např. okopávka, odplevelení, kypření, zálivka, přihnojení) a zdůvodnit potřebu jednotlivých pěstitelských zásahů
|
Praktické předvedení
|
Uvedené kritérium je třeba splnit. |
|
3 |
Hnojení révy vinné
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Hnojit vinice pevnými a kapalnými průmyslovými hnojivy
|
Praktické předvedení
|
b |
Hnojit vinice organickými hnojivy
|
Praktické předvedení
|
c |
Dodržet zásady bezpečné práce při manipulaci s hnojivy
|
Slovní vyjádření
|
Uvedená kritéria je zapotřebí splnit. |
|
3 |
Řízení a obsluha traktorů a jiné mechanizace
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zapojit kultivační nářadí za traktor a kultivovat meziřádkový a řádkový prostor např. pomocí plečky
|
Praktické předvedení
|
Uvedené kritérium je třeba splnit. |
|
3 |
Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům révy vinné
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit technologický postup při míchání a aplikaci chemických látek
|
Slovní vyjádření
|
b |
Namíchat ochranný postřik v požadované koncentraci
|
Praktické předvedení
|
c |
Provést postřik révy vinné proti chorobám a škůdcům
|
Praktické předvedení
|
d |
Dodržet všechny bezpečnostní předpisy při manipulaci s chemickými látkami
|
Slovní vyjádření
|
Uvedená kritéria je třeba splnit. |
|
3 |
Příjem hroznů, jejich zpracování, lisování
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Převzít hrozny ve zpracovatelském závodě
|
Slovní vyjádření, praktické předvedení
|
b |
Provádět povolené úpravy moštu
|
Slovní vyjádření a praktické předvedení
|
Uvedená kritéria je třeba splnit. |
|
3 |
Kvašení a ošetřování mladých vín
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit princip kvašení a řízeného kvašení
|
Slovní vyjádření pro konkrétní výrobní podmínky
|
b |
Provést stáčení a školení mladých vín, čiření vín
|
Slovní vyjádření pro konkrétní výrobní podmínky, praktické předvedení stáčení
|
c |
Stanovit orientačně oxid siřičitý a následně provést zasíření vína
|
Slovní vyjádření a praktické předvedení
|
d |
Organolepticky zhodnotit kvalitu vína
|
Praktické předvedení a slovní hodnocení
|
Stačí splnit tři kritéria. |
|
3 |
Zrání vína, ošetření vína před filtrací a filtrace
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat technologii zrání vína
|
Slovní vyjádření
|
b |
Připravit víno před filtrací
|
Slovní vyjádření a praktické předvedení
|
c |
Uvést filtry do provozu
|
Slovní vyjádření a praktické předvedení
|
d |
Provést a dodržovat zásady sanitace a hygieny provozu
|
Slovní vyjádření a praktické předvedení
|
Stačí splnit tři kritéria. |
|
3 |
Lahvování vína, skladování a distribuce
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit a prakticky předvést postup při lahvování vína
|
Slovní vyjádření, praktické předvedení
|
b |
Provést adjustaci a balení vína včetně distribuce
|
Slovní vyjádření, praktické předvedení
|
c |
Vysvětlit princip skladování vína
|
Slovní vyjádření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Senzorické posuzování vín
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat a charakterizovat choroby a vady vína, provést jejich identifikaci
|
Slovní vyjádření, praktické předvedení
|
b |
Vysvětlit systémy hodnocení vína včetně předkládání vzorků
|
Slovní vyjádření
|
Uvedená kritéria je třeba splnit. |
|
3 |