Hodnoticí standard

Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství
Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví
Platnost standardu: Od 7.11.2007 do 26.4.2014
Možnosti zkoušky: Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu.
Kvalifikační úroveň: 3

Hodnoticí standard


Kritéria a způsoby hodnoceni

Název odborné způsobilosti Úroveň

Výsadba sazenic révy vinné včetně ošetření po výsadbě

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Připravit půdu před výsadbou, vytyčit a vyměřit pozemek Praktické předvedení
b Upravit a vysadit sazenici podle požadované technologie (rýčem, hydrovrtem, úprava sazenice pro výsadbu strojem) Praktické předvedení se slovním vysvětlením
c Provést zelené práce v prvním roce po výsadbě a prováděnou práci zdůvodnit Praktické předvedení se slovním vysvětlením
Stačí splnit dvě kritéria.
3

Kultivační práce

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Provádět základní kultivační práce (okopávka, odplevelování, rytí, hrabání) a zdůvodnit význam jednotlivých činností Praktické předvedení se slovním vysvětlením
Uvedené kritérium je třeba splnit.
3

Způsoby vedení a řezu révy vinné na trvalém stanovišti

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Zdůvodnit potřebu odpovídajícího vedení a správného řezu u révy Slovní vyjádření
b Zvolit odpovídající způsob řezu v závislosti na životním období a zdravotním stavu vinice Slovní vyjádření pro konkrétní pěstitelské podmínky
c Provést řez révy podle způsobu vedení keře, odrůdy resp. dalších faktorů v období vegetačního klidu Praktické předvedení
d Prakticky provést zelené práce na vinici Praktické předvedení
Stačí splnit tři kritéria.
3

Sklizeň hroznů

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Popsat a v terénu stanovit stupeň zralosti hroznů a orientačně stanovit dobu sklizně Praktické předvedení
b Charakterizovat jednotlivé způsoby sklizně s ohledem na její účel Slovní vyjádření
c Ošetřit odpovídajícím způsobem hrozny moštových odrůd a dopravit je ke zpracovateli Praktické předvedení
d Hrozny stolních odrůd roztřídit do jednotlivých jakostních tříd a připravit pro expedici nebo následné zpracování Praktické předvedení
Stačí splnit tři kritéria.
3

Způsoby množení révy vinné

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Předvést základní způsoby přímého vegetativního rozmnožování révy vinné Praktické předvedení
b Vysvětlit princip stratifikace a dopěstování révových sazenic Slovní vyjádření
Stačí splnit jen jedno kritérium.
3

Ošetřování plodných vinic

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Provést ošetření keřů révy vinné ve vinici (např. okopávka, odplevelení, kypření, zálivka, přihnojení) a zdůvodnit potřebu jednotlivých pěstitelských zásahů Praktické předvedení
Uvedené kritérium je třeba splnit.
3

Hnojení révy vinné

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Hnojit vinice pevnými a kapalnými průmyslovými hnojivy Praktické předvedení
b Hnojit vinice organickými hnojivy Praktické předvedení
c Dodržet zásady bezpečné práce při manipulaci s hnojivy Slovní vyjádření
Uvedená kritéria je zapotřebí splnit.
3

Řízení a obsluha traktorů a jiné mechanizace

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Zapojit kultivační nářadí za traktor a kultivovat meziřádkový a řádkový prostor např. pomocí plečky Praktické předvedení
Uvedené kritérium je třeba splnit.
3

Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům révy vinné

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vysvětlit technologický postup při míchání a aplikaci chemických látek Slovní vyjádření
b Namíchat ochranný postřik v požadované koncentraci Praktické předvedení
c Provést postřik révy vinné proti chorobám a škůdcům Praktické předvedení
d Dodržet všechny bezpečnostní předpisy při manipulaci s chemickými látkami Slovní vyjádření
Uvedená kritéria je třeba splnit.
3

Příjem hroznů, jejich zpracování, lisování

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Převzít hrozny ve zpracovatelském závodě Slovní vyjádření, praktické předvedení
b Provádět povolené úpravy moštu Slovní vyjádření a praktické předvedení
Uvedená kritéria je třeba splnit.
3

Kvašení a ošetřování mladých vín

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vysvětlit princip kvašení a řízeného kvašení Slovní vyjádření pro konkrétní výrobní podmínky
b Provést stáčení a školení mladých vín, čiření vín Slovní vyjádření pro konkrétní výrobní podmínky, praktické předvedení stáčení
c Stanovit orientačně oxid siřičitý a následně provést zasíření vína Slovní vyjádření a praktické předvedení
d Organolepticky zhodnotit kvalitu vína Praktické předvedení a slovní hodnocení
Stačí splnit tři kritéria.
3

Zrání vína, ošetření vína před filtrací a filtrace

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Popsat technologii zrání vína Slovní vyjádření
b Připravit víno před filtrací Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Uvést filtry do provozu Slovní vyjádření a praktické předvedení
d Provést a dodržovat zásady sanitace a hygieny provozu Slovní vyjádření a praktické předvedení
Stačí splnit tři kritéria.
3

Lahvování vína, skladování a distribuce

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vysvětlit a prakticky předvést postup při lahvování vína Slovní vyjádření, praktické předvedení
b Provést adjustaci a balení vína včetně distribuce Slovní vyjádření, praktické předvedení
c Vysvětlit princip skladování vína Slovní vyjádření
Je třeba splnit všechna kritéria.
3

Senzorické posuzování vín

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vyjmenovat a charakterizovat choroby a vady vína, provést jejich identifikaci Slovní vyjádření, praktické předvedení
b Vysvětlit systémy hodnocení vína včetně předkládání vzorků Slovní vyjádření
Uvedená kritéria je třeba splnit.
3

Pokyny k realizaci zkoušky

Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy. Dále stanoví, které pomůcky uchazeč při zkoušce nesmí používat.

Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.

Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zemědělství. Je vhodné, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období. Současně je vhodné při jejich ověřování postupovat od jednodušších ke komplikovanějším.

Sestava kompetencí pro uznání této dílčí kvalifikace je poměrně rozsáhlá – to mimo jiné vypovídá o její profesní náročnosti. Z tohoto důvodu, ale také s přihlédnutím k výrobnímu zaměření a vybavení ověřovacího pracoviště, není nutné ve všech případech splnit všechna kritéria – mnohde je odpovídající i slovní vyjádření.

Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, ke kvalitě výsledné práce i k časovému hledisku zvládání jednotlivých operací.

Výsledné hodnocení

Zkoušení uchazeče provádí jeden zkoušející. Zkoušející hodnotí uchazeče zvlášť pro každou kompetenci a výsledek zapisuje do klasifikačního zápisu o zkoušce. Pro zápis hodnocení jednotlivých úkolů lze použít různé značky, ale výsledné hodnocení pro danou kompetenci musí znít "vyhověl" nebo "nevyhověl" v závislosti na stanovení závaznosti, resp. nezávaznosti jednotlivých kritérií u každé kompetence. Návrh na výsledné hodnocení zkoušky zní buď "vyhověl", pokud uchazeč vyhověl pro všechny kompetence, nebo "nevyhověl", pokud uchazeč pro některou kompetenci nevyhověl. Konečné hodnocení uchazeče probíhá na základě těchto návrhů podle § 18 odst. 7 zákona č. 179/2006 Sb.

Počet zkoušejících

Zkouška probíhá před jednou fyzickou autorizovanou osobou nebo před jedním autorizovaným zástupcem autorizované právnické osoby.

Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby, resp. autorizovaného zástupce autorizované osoby

Autorizovaná osoba musí mít nejméně střední vzdělání s maturitní zkouškou a současně musí splňovat jednu z následujících variant požadavků:

Střední vzdělání s výučním listem v oboru vzdělání zahradník a střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru vzdělání vinohradnictví a alespoň 5 let odborné praxe v řídících činnostech v oblasti vinohradnictví nebo vinařství nebo ve funkci učitele odborného výcviku, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o autorizaci.

Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru vinohradnictví a alespoň 5 let odborné praxe v řídících činnostech v oblasti vinohradnictví nebo vinařství nebo ve funkci učitele odborného výcviku, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o autorizaci.

Vyšší odborné vzdělání v oblasti zahradnictví a alespoň 5 let odborné praxe v řídících činnostech v oblasti zahradnictví nebo ve funkci učitele odborného výcviku, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o autorizaci.

Vysokoškolské vzdělání se zaměřením na zahradnictví, vinohradnictví nebo vinařství a alespoň 5 let odborné praxe v řídících činnostech v oblasti vinohradnictví nebo vinařství nebo ve funkci učitele odborných předmětů nebo odborného výcviku, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o autorizaci.

 

Další požadavky:

- Autorizovaná osoba, která nemá odbornou kvalifikaci dle příslušných ustanovení dle zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, nebo nemá odbornou kvalifikaci podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, nebo praxi v oblasti vzdělávání dospělých (včetně praxe z oblasti zkoušení), musí absolvovat přípravu zaměřenou na uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení, nebo přípravu zaměřenou na základní znalosti v oblasti pedagogických věd s těžištěm v problematice zkoušení v rozsahu minimálně 12 hodin.

- Autorizovaná osoba musí být schopna organizačně zajistit zkušební proces včetně vyhodnocení na PC, tisku jednotného osvědčení a zasílání s vyhodnocením elektronickou poštou (stačí doložit čestné prohlášení).

 

Žadatel o udělení autorizace prokazuje splnění požadavků na odbornou způsobilost předložením dokladu nebo souboru dokladů o získání odborné způsobilosti autorizujícímu orgánu nebo jiným postupem stanoveným autorizujícím orgánem.

Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky

Odpovídající vybavení provozovny příslušnou zahradnickou mechanizací, stroji a ručním nářadím

Vybavení technologickými stavbami, např. skleník, množárna, sklady, chladírny nebo další technologické celky

Technologické vybavení vinařského podniku (sklepní hospodářství)

Odpovídající sortiment rostlin příslušného stáří nebo rozpěstovanosti révy vinné

Vhodné pracovní oblečení

Předpoklady pro plnění požadavků BOZP

 

K žádosti o autorizaci žadatel přiloží seznam svého materiálně technického vybavení pro účely zkoušky. Pokud žadatel bude při zkouškách využívat materiálně technické vybavení jiné organizace, přiloží k žádosti o autorizaci smlouvu o jeho využívání nebo pronájmu, která bude uzavřená nejméně na dobu pěti let.

Doba přípravy na zkoušku

Celková doba přípravy na zkoušku (včetně případných časů, kdy se uchazeč připravuje během zkoušky) je 15 až 30 minut. Do doby přípravy na zkoušku se nezapočítává doba na seznámení uchazeče s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.

Doba pro vykonání zkoušky

Celková doba trvání vlastní zkoušky (bez času na přestávky a na přípravu) je 9 až 12 hodin (hodinou se rozumí 60 minut). Zkouška může být podle zadaných úkolů rozložena do více dnů. Termín vykonání zkoušky je závislý na průběhu vegetačního období.

Na tvorbě standardu se podíleli