Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Vinohradník a vinař | |
Platnost standardu: | Od 14.1.2020 do 20.10.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Množení révy vinné
|
3 | ||||||||||||||||||
Výsadba sazenic révy vinné včetně ošetření po výsadbě
|
3 | ||||||||||||||||||
Péče o pokryv půdy ve vinici
|
3 | ||||||||||||||||||
Řez révy vinné
|
3 | ||||||||||||||||||
Zelené ruční práce v plodných vinicích
|
3 | ||||||||||||||||||
Hnojení révy vinné
|
3 | ||||||||||||||||||
Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům révy vinné
|
3 | ||||||||||||||||||
Řízení a obsluha traktorů a jiné mechanizace
|
3 | ||||||||||||||||||
Sklizeň hroznů
|
3 | ||||||||||||||||||
Příjem hroznů, jejich zpracování, lisování
|
3 | ||||||||||||||||||
Kvašení a ošetřování mladých vín
|
3 | ||||||||||||||||||
Zrání vína, ošetření vína před filtrací a filtrace
|
3 | ||||||||||||||||||
Lahvování vína, skladování a distribuce
|
3 | ||||||||||||||||||
Senzorická analýza vína
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam. Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na povolání v NSP - https://nsp.cz/jednotka-prace/vinohradnik-a-vinar#zdravotni-zpusobilost).
Vhodné pracovní oblečení zejména pro práci ve sklepním hospodářství v kombinaci s požadavky na hygienu (potravinářská výroba - vyplývá z požadavků HACCP) si zajistí uchazeč sám.
V kompetenci Výsadba sazenic révy vinné včetně ošetření po výsadbě v kritériu a) uchazeč vyměří a vytyčí pozemek o rozloze 50 - 100 m2 . V kritériu b) bude upravovat sazenici podle zadané technologie výsadby, a to rýčem nebo hydrovrtem nebo sazenici upraví pro výsadbu sazečem. V kritériu c) provede zelené práce na 25 keřích révy.
V kompetenci Péče o pokryv půdy ve vinici se jedná o plochu závislou na šíři meziřadí v délce 15 - 25 m.
V kompetenci Řez révy vinné v kritériu c) se jedná o 25 - 50 keřů.
V kompetenci Zelené ruční práce v plodných vinicích se jedná hlavně o zastrkávání letorostů do dvojdrátí, odstranění fazochů nebo osečkování letorostů, prakticky uchazeč předvede činnost na 15 - 25 m délky řádku ve vinici.
V kompetenci Hnojení révy vinné je praktické předvedení vymezené délkou řádku 15 - 25 m.
V kompetenci Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům je praktické předvedení vymezené délkou řádku vinice na 15 - 25 m. Uchazeč bude pracovat jen s přípravky běžně dostupnými pro malospotřebitele, protože v případě zkoušky ani výuky není toto použití pokládané za „komerční profesní užití přípravků na ochranu rostlin“. Zkoušející také může modelově využít jen ve vodě rozpustné látky, které nepodléhají kontrolám a regulacím například potravinářskou barvou, manganistan draselný a podobně.
V kompetenci Řízení a obsluha traktorů a jiné mechanizace je praktické předvedení vymezené délkou meziřadí na 15 - 25 m. Volba pohonné jednotky závisí na poloze a sklonu konkrétní vinice.
V kompetenci Sklizeň hroznů v kritériu b) se pouze orientačně stanovuje minimální množství na zhruba 100 kg hroznů.
V kompetenci Příjem hroznů, jejich zpracování, lisování v kritériu b) je množství pro úpravy moštu závislé na technologickém vybavení daného výrobce - minimálně je stanoveno na 50 l.
V kompetenci Kvašení a ošetřování mladých vín v kritériu b) a v kritériu c) je množství stanoveno na 50 - 100 l. Pro organoleptické zhodnocení kvality vína v kritériu d) budou dodrženy zásady vyplývající z pokynů a norem stanovených pro kompetenci Senzorická analýza vína specifikované v těchto pokynech níže.
V kompetenci Zrání vína, ošetření vína před filtrací a filtrace v kritériu b) je množství stanoveno na 50 - 100 l.
V kompetenci Lahvování vína, skladování a distribuce je rozsah v kritériích a) a b) stanoven na 12 lahví.
V kompetenci Senzorická analýza vína se jedná o senzorickou zkoušku, která se skládá z dílčích částí, tj. ověřování chuťových, čichových a zrakových schopností osob (uchazečů o zkoušku) pro posuzování vína zejména chuti, vůně, vzhledu, barvy a zákalu. V této souvislosti je třeba respektovat normy týkající se senzorického hodnocení vína ČSN ISO 8586-2,
ČSN ISO 8587:1993, ČSN 56 0032 část 2, dále zajistit, aby víno bylo podáváno do sklenic podle ISO 3591-1977 (E) v množství 50 ml, a to při teplotě 10 - 16 stupňů Celsia
v kritériu a) je povinný tento seznam chorob a vad vína (běžný při senzorických zkouškách): po oxidaci, po těkavých látkách, po myšině, po pelargonii, po plísni, po oxidu siřičitém, netypická pro víno vyrobené z hroznů révy vinné, prázdná, zvodnělá, po korku, netypická, neodpovídající označení, po nežádoucích biologických procesech (např.: autolýza kvasnic, sirka, kvasinky rodu Brettanomycess, mléčné kvašení).
V kritériu b) se v souladu s výše zmíněnými normami využije systém Stobodového hodnocení (a jemu příslušné tabulky v české verzi) vydané mezinárodní unií Enologů (U.I.OE.).
Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zemědělství. Je třeba, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období. Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, ke kvalitě výsledné práce i k časovému hledisku zvládání jednotlivých operací.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Unie zaměstnavatelských svazů ČR
Svaz vinařů ČR
Zahradnická fakulta MENDELU se sídlem v Lednici
Vinařství Foukal Rakvice