Hodnoticí standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Zahradnický technik | |
Platnost standardu: | Od 29.11.2016 do 6.12.2020 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Hodnoticí standard
- Kritéria a způsoby hodnocení
- Pokyny k realizaci zkoušky
- Výsledné hodnocení
- Počet zkoušejících
- Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby
- Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
- Doba přípravy na zkoušku
- Doba pro vykonávání zkoušky
- Na tvorbě standardu se podíleli
Kritéria a způsoby hodnoceni
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Charakteristika zeleniny a jejích nároků na klimatické a půdní podmínky
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj zeleniny
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Diagnostika škodlivých činitelů zeleniny a ošetření proti nim
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Návrh technologického postupu pěstování polní zeleniny včetně závlahy
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace sklizně, posklizňová úprava a skladování polní zeleniny
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Vedení prvotní evidence v zemědělském podniku
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Zjišťování ekonomických ukazatelů produkce pěstování zeleniny
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Předpěstování zeleninové sadby, pěstování zeleniny ve sklenících a foliových krytech
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících rostlinnou výrobu
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Vlastní zkouška je zaměřena především na ověření profesních znalostí a dovedností a také na ověření řídicích a organizačních dovedností nezbytných pro zajištění pěstování zeleniny v zemědělském podniku. Podklady pro ověření kompetencí budou brány z konkrétního podniku nebo vytvořeny pro vzorový podnik. Předvedení dovedností při posuzování potřeby odborného zásahu v porostu (hnojení, ochrana rostlin) budou ověřovány na konkrétních porostech plodin.
Kompetence „Charakteristika zeleniny a jejích nároků na klimatické a půdní podmínky" (všechna kritéria) a kompetence „Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj zeleniny" (kritérium a) jsou formulovány obecným způsobem, slouží k ověření přehledu uchazeče z problematiky vegetačních činitelů, půdních podmínek a základů výživy zeleniny a není zde cílem ověřovat jeho znalosti u konkrétních druhů zelenin.
U kompetence „Charakteristika zeleniny a jejích nároků na klimatické a půdní podmínky“, v kritériu b) zkoušející vybere z níže uvedeného přehledu zeleniny 10 druhů zeleniny, které uchazeč zařadí do pěstitelských skupin. U kritéria c) uchazeč rozpozná osivo 5 skupin zeleniny (celkem 20 vzorků semen) a u kritéria d) rozpozná sadbu 5 druhů zelenin.
U kompetence „Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj zeleniny“ bude k prověření kritéria b) k dispozici vzorový rozbor půdy, u kritéria c) bude k dispozici alespoň 5 ks obrazové dokumentace zeleniny s příznaky nedostatku nebo přebytku živin a u kritéria e) bude k dispozici Rámcová metodika výživy rostlin a hnojení. U kritéria e) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z níže uvedeného seznamu.
U kompetence „Diagnostika škodlivých činitelů zeleniny a ošetření proti nim“ budou k prověření kritéria a) k dispozici vzorky a obrazová dokumentace škodlivých organismů a k prověření kritérií c), e) budou k dispozici: Metodická příručka integrované ochrany rostlin, Registr přípravků na ochranu rostlin platný pro aktuální rok, PC. Pro ověření kritéria a), b) a d) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z níže uvedeného seznamu.
U kompetence „Návrh technologického postupu pěstování polní zeleniny včetně závlahy“ u kritéria a) a b) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z níže uvedeného seznamu.
U kompetence „Organizace sklizně, posklizňová úprava a skladování polní zeleniny“ u kritéria a) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z níže uvedeného seznamu.
U kompetence „Vedení prvotní evidence v zemědělském podniku“ bude k prověření kritéria a) k dispozici formulář pro evidenci ochrany rostlin a u kritéria b) bude k dispozici formulář pro evidenci hnojiv.
Uchazeč bude v průběhu zkoušky používat počítač s přístupem na web.
Zkoušku je třeba konat v průběhu vegetačního období.
Druhy zeleniny – pěstitelské skupiny
Kořenová zelenina:
- Mrkev obecná
- Petržel zahradní
- Celer bulvový
- Ředkev setá
Listová zelenina:
- Salát hlávkový
- Špenát zelný
- Plodová zelenina.
- Rajče
- Paprika
Tykvovitá zelenina:
- Okurka setá
Košťáloviny:
- Zelí hlávkové
- Kapusta hlávková
- Brokolice
- Květák
- Kedluben
Cibulová zelenina:
- Cibule kuchyňská
- Česnek kuchyňský
- Pór zahradní
Lusková zelenina:
- Hrách setý zahradní
- Fazol obecný
Výsledné hodnocení
Zkoušející hodnotí uchazeče zvlášť pro každou kompetenci a výsledek zapisuje do záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Výsledné hodnocení pro danou kompetenci musí znít „splnil“ nebo „nesplnil“ v závislosti na stanovení závaznosti, resp. nezávaznosti jednotlivých kritérií u každé kompetence. Výsledné hodnocení zkoušky zní buď „vyhověl“, pokud uchazeč splnil všechny kompetence, nebo „nevyhověl“, pokud uchazeč některou kompetenci nesplnil. Při hodnocení „nevyhověl“ uvádí zkoušející vždy zdůvodnění, které uchazeč svým podpisem bere na vědomí.
Počet zkoušejících
Zkouška probíhá před zkušební komisí složenou ze 2 členů, kteří jsou autorizovanými fyzickými osobami s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci nebo autorizovanými zástupci autorizované podnikající fyzické nebo právnické osoby s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci.
Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby, resp. autorizovaného zástupce autorizované osoby
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby musí splňovat alespoň jednu z následujících variant požadavků:
- Střední vzdělání s maturitní zkouškou v zahradnickém nebo jiném zemědělském oboru a alespoň 5 let praxe ve funkci s odpovědností za pěstování zeleniny nebo ve funkci učitele praktického vyučování nebo odborného výcviku v oblasti zahradnictví, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o udělení autorizace.
- Vyšší odborné vzdělání v oblasti zahradnictví nebo zemědělství a alespoň 5 let praxe ve funkci s odpovědností za pěstování zeleniny nebo ve funkci učitele praktického vyučování nebo odborného výcviku v oblasti zahradnictví, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o udělení autorizace.
- Vysokoškolské bakalářské nebo magisterské vzdělání se zaměřením na zahradnictví nebo zemědělství a alespoň 5 let praxe ve funkci s odpovědností za pěstování zeleniny nebo ve funkci vysokoškolského učitele nebo učitele odborných předmětů nebo praktického vyučování nebo odborného výcviku v oblasti zahradnictví, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o udělení autorizace..
Další požadavky:
- Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, která nemá odbornou kvalifikaci pedagogického pracovníka podle zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, nebo nemá odbornou kvalifikaci podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, nebo praxi v oblasti vzdělávání dospělých (včetně praxe z oblasti zkoušení), nebo nemá osvědčení o profesní kvalifikaci 75-001-T Lektor dalšího vzdělávání, musí být absolventem přípravy zaměřené zejména na praktickou aplikaci části první, hlavy III a IV zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání) ve znění pozdějších předpisů, a přípravy zaměřené na vzdělávání a hodnocení dospělých s důrazem na psychologické aspekty zkoušení dospělých v rozsahu minimálně 12 hodin.
- Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, musí být schopna organizačně zajistit zkušební proces včetně vyhodnocení na PC a vydání jednotného osvědčení (stačí doložit čestným prohlášením).
Žadatel o udělení autorizace prokazuje splnění požadavků na odbornou způsobilost předložením dokladu nebo souboru dokladů o získání odborné způsobilosti autorizujícímu orgánu nebo jiným postupem stanoveným autorizujícím orgánem.
Žádost o autorizaci naleznete na stránkách autorizujícího orgánu: Ministerstvo zemědělství, www.eagri.cz.
Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
- Pozemky s porostem zeleniny odpovídající seznamu uvedenému v Pokynech k realizaci zkoušky
- Soubor datových podkladů konkrétního nebo vzorového podniku zaměřeného na pěstování zeleniny
- Místnost pro provedení písemné části zkoušky
- PC s přístupem na internet, přístup k programu LPIS
- 20 vzorků semen, 5 vzorků sadby zeleniny
- 5 ks obrazové dokumentace zeleniny s příznaky nedostatku nebo přebytku živin
- Vzorky a obrazová dokumentace škodlivých organismů zeleniny odpovídající seznamu uvedenému v Pokynech k realizaci zkoušky
- Metodiky, publikace a formuláře dle pokynů k realizaci zkoušky
K žádosti o udělení autorizace žadatel přiloží seznam svého materiálně-technického vybavení dokládající soulad s požadavky uvedenými v hodnoticím standardu pro účely zkoušky. Pokud žadatel bude při zkouškách využívat materiálně-technické vybavení jiného subjektu, přiloží k žádosti o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace smlouvu (popřípadě smlouvy) umožňující jeho užívání nejméně po dobu 5 let ode dne podání žádosti o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace.
Doba přípravy na zkoušku
Celková doba přípravy na zkoušku (včetně případných časů, kdy se uchazeč připravuje během zkoušky) je 30 až 60 minut. Do doby přípravy na zkoušku se nezapočítává doba na seznámení uchazeče s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.
Doba pro vykonání zkoušky
Celková doba trvání vlastní zkoušky (bez času na přestávky a na přípravu) je 8 až 10 hodin (hodinou se rozumí 60 minut). Zkouška může být rozložena do více dnů.
Na tvorbě standardu se podíleli
Hodnoticí standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Bramko Semice
Česká zahradnická akademie Mělník
Odbytové družstvo LITOZEL
Předměřická a. s