Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Zahradnický technik | |
Platnost standardu: | Od 29.11.2016 do 6.12.2020 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Charakteristika zeleniny a jejích nároků na klimatické a půdní podmínky
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj zeleniny
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Diagnostika škodlivých činitelů zeleniny a ošetření proti nim
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Návrh technologického postupu pěstování polní zeleniny včetně závlahy
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace sklizně, posklizňová úprava a skladování polní zeleniny
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Vedení prvotní evidence v zemědělském podniku
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Zjišťování ekonomických ukazatelů produkce pěstování zeleniny
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Předpěstování zeleninové sadby, pěstování zeleniny ve sklenících a foliových krytech
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících rostlinnou výrobu
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Vlastní zkouška je zaměřena především na ověření profesních znalostí a dovedností a také na ověření řídicích a organizačních dovedností nezbytných pro zajištění pěstování zeleniny v zemědělském podniku. Podklady pro ověření kompetencí budou brány z konkrétního podniku nebo vytvořeny pro vzorový podnik. Předvedení dovedností při posuzování potřeby odborného zásahu v porostu (hnojení, ochrana rostlin) budou ověřovány na konkrétních porostech plodin.
Kompetence „Charakteristika zeleniny a jejích nároků na klimatické a půdní podmínky" (všechna kritéria) a kompetence „Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj zeleniny" (kritérium a) jsou formulovány obecným způsobem, slouží k ověření přehledu uchazeče z problematiky vegetačních činitelů, půdních podmínek a základů výživy zeleniny a není zde cílem ověřovat jeho znalosti u konkrétních druhů zelenin.
U kompetence „Charakteristika zeleniny a jejích nároků na klimatické a půdní podmínky“, v kritériu b) zkoušející vybere z níže uvedeného přehledu zeleniny 10 druhů zeleniny, které uchazeč zařadí do pěstitelských skupin. U kritéria c) uchazeč rozpozná osivo 5 skupin zeleniny (celkem 20 vzorků semen) a u kritéria d) rozpozná sadbu 5 druhů zelenin.
U kompetence „Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj zeleniny“ bude k prověření kritéria b) k dispozici vzorový rozbor půdy, u kritéria c) bude k dispozici alespoň 5 ks obrazové dokumentace zeleniny s příznaky nedostatku nebo přebytku živin a u kritéria e) bude k dispozici Rámcová metodika výživy rostlin a hnojení. U kritéria e) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z níže uvedeného seznamu.
U kompetence „Diagnostika škodlivých činitelů zeleniny a ošetření proti nim“ budou k prověření kritéria a) k dispozici vzorky a obrazová dokumentace škodlivých organismů a k prověření kritérií c), e) budou k dispozici: Metodická příručka integrované ochrany rostlin, Registr přípravků na ochranu rostlin platný pro aktuální rok, PC. Pro ověření kritéria a), b) a d) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z níže uvedeného seznamu.
U kompetence „Návrh technologického postupu pěstování polní zeleniny včetně závlahy“ u kritéria a) a b) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z níže uvedeného seznamu.
U kompetence „Organizace sklizně, posklizňová úprava a skladování polní zeleniny“ u kritéria a) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z níže uvedeného seznamu.
U kompetence „Vedení prvotní evidence v zemědělském podniku“ bude k prověření kritéria a) k dispozici formulář pro evidenci ochrany rostlin a u kritéria b) bude k dispozici formulář pro evidenci hnojiv.
Uchazeč bude v průběhu zkoušky používat počítač s přístupem na web.
Zkoušku je třeba konat v průběhu vegetačního období.
Druhy zeleniny – pěstitelské skupiny
Kořenová zelenina:
- Mrkev obecná
- Petržel zahradní
- Celer bulvový
- Ředkev setá
Listová zelenina:
- Salát hlávkový
- Špenát zelný
- Plodová zelenina.
- Rajče
- Paprika
Tykvovitá zelenina:
- Okurka setá
Košťáloviny:
- Zelí hlávkové
- Kapusta hlávková
- Brokolice
- Květák
- Kedluben
Cibulová zelenina:
- Cibule kuchyňská
- Česnek kuchyňský
- Pór zahradní
Lusková zelenina:
- Hrách setý zahradní
- Fazol obecný
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Bramko Semice
Česká zahradnická akademie Mělník
Odbytové družstvo LITOZEL
Předměřická a. s