Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Zahradnický technik | |
Platnost standardu: | Od 7.4.2021 do 20.10.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hodnocení nároků ovocných druhů ve vztahu k lokalitě
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Navrhování pěstitelských technologií ve vazbě k režimu pěstování ovoce
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Příprava pozemku před založením ovocného sadu a výběr konstrukcí
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Výběr odrůd ovoce podle pomologických charakteristik
|
5 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Množení a charakteristika výsadbového materiálu ovocných dřevin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Výsadba ovocných rostlin včetně ošetření před i po výsadbě
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Řez, tvarování a další způsoby regulace růstu a plodnosti u ovocných dřevin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Management údržby ovocných sadů
|
5 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace sklizně, třídění a skladování ovoce
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Aplikace podnikové ekonomiky při pěstování ovoce
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na jednotku práce v NSP: https://www.nsp.cz/jednotka-prace/samostatny-technik-zahrad ).
Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zahradnictví. Je vhodné, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, ke kvalitě výsledné práce i k časovému hledisku zvládání jednotlivých operací. Zkouška musí být rozdělena do dvou nebo třech termínů v rozdílných ročních dobách. Některé praktické činnosti budou provedeny na rostlinném materiálu upraveném pro potřeby zkoušky, aby bylo možné ve dvou nebo třech zvolených termínech zkoušku kompletně uskutečnit.
V kompetenci Hodnocení nároků ovocných druhů ve vztahu k lokalitě v kritériu hodnocení c) postačí běžný školní atlas ČR, pokud není k dispozici podrobný Atlas krajiny ČR vydaný v roce 2009 VÚKOZ v Průhonicích a MŽP ČR.
V kompetenci Navrhování pěstitelských technologií ve vazbě k režimu pěstování ovoce v kritériu hodnocení d) vybraným ovocným druhem se rozumí jeden z těchto hlavních: jabloň, hrušeň, třešeň, višeň, slivoň, meruňka, broskvoň, rybíz, angrešt, maliník, jahodník, ořešák. Zadání modelového projektu specifikuje podnože, odrůdy a jejich poměrné zastoupení a rozložení v sadu, pěstitelský tvar, spon a orientaci řad, management údržby meziřadí a příkmenných pásů, popř. opěrný systém a závlahu (hnojivou závlahu).
V kompetencích Příprava pozemku před založením ovocného sadu a výběr konstrukcí a Management údržby ovocných sadů se využívají rozbory půd eventuálně rozbory listů a plodů v souvislosti s výživou rostlin a potřebou hnojení. K těmto kritériím se doporučuje modelově využít jakýchkoliv starších výsledků zpracovaných specializovanou laboratoří, které bývají v praxi běžně využívány. Zkoušející dodá tabulky stanovující optima živin pro dané druhy půd a plodin, zkoušený podle obsahu živin ve vybraném hnojivu vypočte celkovou potřebu hnojiva pro zadanou plochu
V kompetenci Management údržby ovocných sadů uchazeč prokáže schopnost nalézt na internetu aktuální informace k prostředkům na ochranu sadů (např. informace z Rostlinolékařského portálu ÚKZÚZ nebo ověření aktuálního stavu povolených přípravků na ochranu rostlin (POR) – elektronický Registr POR, registr hnojiv). Týká se kritérií hodnocení g) a i).
V kompetenci Množení a charakteristika výsadbového materiálu ovocných dřevin u kritéria hodnocení b) se rozumí v souvislosti s hledisky vnější a vnitřní kvality výsadbového materiálu popsání kategorií C – (včetně vysvětlení rozdílů mezi školkařským výpěstkem certifikovaným se zdravotní třídou VF (virus free) a materiálem CAC (Conformitas Agraria Communitatis) a dalších podle zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby a vyhlášky MZe č. 96/2018 Sb., o množitelských porostech a rozmnožovacím materiálu ovocných rodů a druhů a jeho uvádění do oběhu.
V kompetenci Výsadba ovocných dřevin včetně ošetření před i po výsadbě se ovocnou rostlinou rozumí zejména dřeviny. Jahodník může být zahrnut, pokud nebude jediným příkladem a jediným ovocným druhem, o kterém se bude při ověřování uvažovat. U všech kritérií bude tedy v souvislosti s ovocnou rostlinou primárně vždy uvažováno o dřevinách se zaměřením na nejčastější druhy pěstované v ČR.
V kompetenci Řez, tvarování a další způsoby regulace růstu a plodnosti u ovocných dřevin v kritériu hodnocení d) budou vysvětleny rozdíly v řezu třešní, višní, slivoní, meruněk a broskvoní, v kritériu hodnocení h) bude v souvislosti s tvarováním korun vysvětleno používání závaží, drátu, kolíčků, rozporek, vyvazování ke konstrukci apod.
V kompetenci Organizace sklizně, třídění a skladování ovoce v kritériu hodnocení b) je širší oblast testování zralosti ovoce zúžena na dnes nejvyužívanější škrobový test, k němuž je zapotřebí jodid draselný, ten kápneme na příčně rozřízlé jablko a po několika minutách vyhodnotíme podle barevného zabarvení (míra přechodu škrobu na jednoduché cukry) stupeň zralosti. V kritériích hodnocení c) a d) se platnými normami EU dnes rozumí nařízení EK 543/2011, pokud dojde k jeho novelizaci nebo úpravám, rozumí se, že bude využit předpis, který toto nařízení nahradí. V kritériu hodnocení f) jsou zadanými kritérii při zpracování plánu organizace sklizně myšleny zejména: specifikace ovoce, výnos, velikost a kvalita plodů, dopravní vzdálenost, počet pracovníků, sklizňová mechanizace v závislosti na výkonu a počtu obsluhujících osob, koeficient vlivu počasí, způsob sklizně jako například 1. probírka a podobně.
V kompetenci Aplikace podnikové ekonomiky při pěstování ovoce v kritériu hodnocení b) se jedná o protikrizový management v případech krup, mrazu, sucha, karantény a podobně.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Střední zahradnická škola, Ostrava, příspěvková organizace,
Unie zaměstnavatelských svazů ČR
Ovocnářská unie České republiky