Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Rybářský technik | |
Platnost standardu: | Od 18.8.2021 do 20.10.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Určování vlastností hospodářsky významných druhů ryb, posuzování jejich tělesné stavby a požadavků na podmínky při rybničním chovu
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Odborná manipulace s rybničními zařízeními a jejich údržba
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Stanovování obsádek v chovu ryb
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Monitorování stavu jakosti vody a potravní nabídky a zajišťování melioračních opatření k optimalizaci chovného prostředí
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Posuzování růstu ryb a stanovování krmných dávek
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace práce, řízení a odborné vedení pracovníků výrobního úseku rybářské výroby
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zjišťování zdravotního stavu ryb a provádění zoohygienických opatření
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede autorizovaná osoba do záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na povolání v NSP - https://nsp.cz/jednotka-prace/rybarsky-technik#zdravotni-zpusobilost).
Uchazeč si přinese pracovní oblečení, pracovní plášť (gumový) a holínky.
Ověřování má za cíl posoudit komplexní přístup uchazeče k řešení daných úkolů v rybářské výrobě. Důraz je kladen na zvládnutí základních technogických postupů při chovu ryb v rybnících. Je posuzována samostatnost uchazeče, zejména při praktickém ověřování odborné způsobilosti.
Při zkoušce je třeba dbát na dodržování zásad šetrné manipulace s živými rybami ve smyslu ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání č. 246/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Rovněž je při zkoušce třeba dbát na respektování a dodržování příslušných právních předpisů vztahujících se k chovu ryb, hospodaření v rybnících a nakládání s vodami.
U kompetence Určování vlastností hospodářsky významných druhů ryb, posuzování jejich tělesné stavby a požadavků na podmínky při rybničním chovu v kritériu a) zadá zkoušející uchazeči alespoň dva druhy z těchto: kapr obecný, lín obecný, amur bílý, tolstolobik bílý, štika obecná, candát obecný, sumec velký.
U kompetence Odborná manipulace s rybničními zařízeními a jejich údržba v kritériu e) zadá zkoušející uchazeči jednu z činností dle typu rybničního zařízení, a to mechanické čištění
česlí, regulaci výšky hladiny manipulací s dlužemi požeráku, čištění mřížky požeráku, hrazení přítoku v nátokovém objektu rybníka.
U kompetence Monitorování stavu jakosti vody a potravní nabídky a zajišťování melioračních opatření k optimalizaci chovného prostředí v kritériu d) zadá zkoušející
v závislosti na roční době buď vysekávání porostů na dně rybníka nebo sádek ruční kosou a křovinořezem a následné zkompostování rostlinné hmoty nebo ruční čištění lopatou a křovinořezem zadaného úseku některé z rybničních stok (přítokové, obtokové, odpadní, hlavní, vedlejší).
U kompetence Organizace práce, řízení a odborné vedení pracovníků výrobního úseku rybářské výroby v kritériu b) bude při popisu rybářských sítí, nářadí a rybářské mechanizace hodnoceno také používání odborné rybářské terminologie.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie, Vodňany
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod
Rybářství Lnáře, s. r. o.
Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína, Třeboň