Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zdravotnictví | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Osobní a provozní služby | |
Povolání: | Výživový poradce | |
Platnost standardu: | Od 5.2.2019 do 31.5.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 5 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Orientace v základních pojmech a terminologii v oblasti výživy člověka
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v základech biochemie a fyziologie lidského organismu
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v nutriční a tělesné diagnostice klienta
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v technologii výroby potravin a jejich značení
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v základních i alternativních směrech výživy a v jejich využitích, uplatněních a rizikách
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Sestavování jídelníčku pro různé skupiny klientů
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v sortimentu doplňků stravy
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v označování a výběru potravin
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Vedení klienta k racionalizaci výživových názorů
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Jednání s klientem
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam. Zdravotní způsobilost pro vykonání zkoušky není vyžadována.
Pro kritéria, která se ověřují praktickým předvedením na figurantovi, má autorizovaná osoba připraveny nejméně dva figuranty různého pohlaví, kterým před zkouškou vydá jasné a přesné instrukce pro správné simulování klienta.
Kompetence
Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta
b) Vytvořit záznam o vstupní diagnostice a založit kartu klienta
e) Zpracovat objektivní závěr o aktuálním stavu klienta na základě údajů
zjištěných diagnostikou, určit hodnotu jeho bazálního metabolismu pomocí
některé z používaných metodik (vysvětlit rozdíl mezi těmito metodikami),
určit a odůvodnit výši energetické potřeby různých denních činností
(životní styl, stresové zatížení, práce na směny, sportovní aktivity, termický
efekt, ztráty v trávící soustavě) a na základě toho určit denní energetickou
potřebu konkrétního klienta bilanci, závěr obhájit
a
Kompetence
Jednání s klientem
b) Předvést komunikaci s různými typy klientů (ostýchavý, agresivní, přecitlivělý apod.)
prověřuje autorizovaná osoba na figurantovi.
Pro ústní prověření a pro praktická předvedení, u kterých není uveden figurant, použije autorizovaná osoba modelové příklady, které detailně popisují stav klienta tak, aby na jejich základě měl uchazeč možnost provést analýzu stávajícího stavu klienta, zpracovat pro něj individuální stravovací plán a vypracovat mu individuální doporučení.
Modelové příklady připraví ke zkoušce autorizovaná osoba.
Minimální počet připravených modelových příkladů je 10.
Žadatel musí být při přihlášení ke zkoušce informován, jaký přístroj pro diagnostiku a analýzu složení lidského těla bude použit.
Součástí zkoušky jsou jednotné testy generované ze společného souboru testových otázek, tento soubor je spravován autorizujícím orgánem Ministerstvem zdravotnictví.
Pravidla pro aplikaci testů jako způsobu ověřování profesních kvalifikací:
Soubor otázek pro testy stanovuje autorizovaná osoba podle požadavků hodnoticího standardu. Musí přitom splňovat následující pravidla:
A. Testy pro jednotlivé uchazeče musí být generovány z dostatečně velkého souboru otázek, aby bylo možné vytvářet dostatečné počty různě sestavených testů.
B. Při každé zkoušce musí být ověřeny všechny kompetence kvalifikačního standardu. To znamená, že v případě, kdy se některé kompetence nebo kritéria ověřují pomocí testů, musí být splněny následující podmínky:
B1. Pro celkový soubor otázek, z něhož se generují jednotlivé testy:
Pro každé kritérium existuje několik otázek.
B2. Pro jednotlivé vygenerované testy:
Každý uchazeč má ve svém testu pro každé kritérium (u něhož je test způsobem ověření a v návaznosti na pokyn o tom, která kritéria je třeba u zkoušky splnit) tři otázky.
B3. Pro úspěšné splnění požadavků testu:
Za úspěšné splnění testu se považuje 80 % správně zodpovězených otázek s tím, že pro každé kritérium musí být správně zodpovězeno alespoň 50 % otázek.
Autorizovaná osoba zajistí vygenerování náhodného testu pro každého uchazeče, sestaveného z 75 otázek s následujícím zastoupením jednotlivých oblastí podle způsobilostí:
Kompetence Orientace v základních pojmech a terminologii v oblasti výživy člověka - alespoň 18 otázek
Kompetence Orientace v základech biochemie a fyziologie lidského organismu - alespoň 21 otázek
Kompetence Orientace v nutriční a tělesné diagnostice klienta - alespoň 18 otázek
Kompetence Orientace v technologii výroby potravin a jejich značení - alespoň 18 otázek
Pro kompetenci "Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta", kritérium e) se jedná o základní antropometrické měření, bioimpedanční měření a analýzu stávajícího stravovacího režimu.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro osobní služby, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Česká asociace wellness
Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA, s. r. o.
Aliance výživových poradců ČR
Asociace pracovníků v regeneraci