Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Evidence a označování ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat vedení prvotní evidence ovcí a koz ve stáji, stájového registru a hlášení do ústřední evidence hospodářských zvířat, vyplnit formulář hlášení o narození zvířat, jejich úhynu, ztrátě a přemístění
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Charakterizovat způsoby označování a označení předvést
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Rozpoznat a charakterizovat 10 základních plemen ovcí a koz chovaných v ČR
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Systémy chovu ovcí a koz, údržba stájí a ohrad
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Charakterizovat systémy chovu pro ovce a kozy
|
Ústní ověření
|
b |
Předvést čištění a dezinfekci zadaných stájových prostor, případně dojírny
|
Praktické předvedení
|
c |
Popsat postupy při zakládání a obnově trvalých travních porostů
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat základní pastevní systémy a technologie chovu
|
Ústní ověření
|
e |
Posoudit stájové prostředí v zadaném objektu pro zvířata, navrhnout případná opatření pro zlepšení zoohygienických podmínek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Popsat základní opatření vedoucí k zabránění průniku predátorů k ovcím a kozám
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Manipulace se zvířaty
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat a předvést správný přístup ke zvířatům
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Popsat a předvést zásady vhodné manipulace se zvířaty a jejich fixaci s ohledem na zákon na ochranu zvířat proti týrání
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Charakterizovat zásady bezpečnosti při práci se zvířaty a vysvětlit nutnost jejich dodržování
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat a demonstrovat přípravu zvířat na nákupní trh nebo výstavu, včetně zásad přepravy zvířat
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Krmení ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat techniku krmení, vyjmenovat kategorie krmiv
|
Ústní ověření
|
b |
Rozpoznat minimálně 5 předložených vzorků krmiv, senzoricky posoudit jejich kvalitu a vhodnost pro zkrmování
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Zvolit vhodná krmiva pro určený druh, plemeno a kategorii zvířat s ohledem na roční období
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Vysvětlit význam doplňkových krmiv a premixů
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat způsob správného skladování a manipulace s krmivy
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Pastva ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat skladbu pastevních a lučních porostů a zásady produkce a konzervace objemných krmiv
|
Ústní ověření
|
b |
Objasnit zásady a potřebu napájení zvířat s ohledem na pohodu chovu zvířat
|
Ústní ověření
|
c |
Vysvětlit význam pastvy a charakterizovat jednotlivé systémy pastvy
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat zařízení používaná na pastvinách s pevným oplocením
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat zařízení na pastvinách s elektrickým ohradníkem nebo mobilní elektrickou ohradou
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Péče o zdravotní stav ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat péči o zdraví ovcí a koz a uvést preventivní opatření, popsat prevenci proti zavlečení chorob do chovu v souladu s veterinárním zákonem a související legislativou a platnou metodikou kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace
|
Ústní ověření
|
b |
Posoudit zdravotní stav zvířat v chovu, v němž probíhá zkouška a rozpoznat příznaky onemocnění na nemocném zvířeti (ovci nebo koze) nebo na fotografiích a popsat postup při zjištění úrazu nebo onemocnění zvířete
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Změřit teplotu zdravého nebo nemocného zvířete
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Popsat zásady poskytnutí první pomoci při zranění zvířete
|
Ústní ověření
|
e |
Vysvětlit význam koprologických rozborů v chovech ovcí a koz a odebrat vzorek trusu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Popsat aplikaci perorálních léčiv
|
Ústní ověření
|
g |
Předvést ošetřování paznehtů
|
Praktické předvedení
|
h |
Posoudit trias ovce nebo kozy
|
Praktické předvedení
|
i |
Popsat ošetření zvířete napadeného predátory
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Reprodukce ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Charakterizovat způsoby připouštění a inseminace používané u ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat základní příznaky říje a způsoby jejího vyhledávání u ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
c |
Uvést délku březosti, vlivy na ni působící a způsoby zjišťování gravidity u ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
d |
Uvést specifika péče o březí plemenice ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat příznaky blížícího se porodu u ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
f |
Charakterizovat průběh jednotlivých fází porodu a činnost ošetřovatele při porodu ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Péče o narozená jehňata a kůzlata a o jejich správný růst
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Předvést a popsat péči o matku a narozená jehňata nebo kůzlata bezprostředně po porodu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vysvětlit zásady odchovu jehňat a kůzlat do odstavu a jehniček, beránků, koziček a kozlíků po odstavu
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Získávání mléka na farmě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat způsoby a technologické postupy používané při získávání mléka u koz a ovcí
|
Ústní ověření
|
b |
Předvést dojení kozy nebo ovce
|
Praktické předvedení
|
c |
Uvést činitele ovlivňující množství a kvalitu získaného mléka
|
Ústní ověření
|
d |
Vysvětlit význam konzumace ovčího a kozího mléka a uvést jeho složení
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Zpracování kozího a ovčího mléka
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Ošetřit ovčí nebo kozí mléko po nadojení
|
Praktické předvedení
|
b |
Charakterizovat technologie a pomůcky na zpracování mléka
|
Ústní ověření
|
c |
Uvést hlavní principy a zásady při zpracování mléka
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Orientace v domácí porážce ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat a předvést použití pomůcek a vybavení pro domácí porážku malých přežvýkavců
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Popsat zásady omračování a vykrvování malých přežvýkavců
|
Ústní ověření
|
c |
Uvést správný postup stahování kůže a vykolení jatečné ovce a kozy
|
Ústní ověření
|
d |
Uvést správný postup chlazení, skladování, bourání a balení masa malých přežvýkavců
|
Ústní ověření
|
e |
Vysvětlit složení a význam konzumace masa malých přežvýkavců
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na jednotku práce v NSP: https://nsp.cz/jednotka-prace/chovatel-a-osetrovatel-ov#zdravotni-zpusobilosty).
Uchazeč musí při vstupu do chovu splňovat požadavky veterinárních předpisů (zákon č. 166/1999 Sb. a vyhláška č. 342/2012 Sb.) a obecně platných pravidel zoohygieny. Pro ověření znalostí a dovedností uchazeče budou kompetence ověřovány nejen ve zkušební místnosti, ale také přímo v zemědělském provozu zaměřeném na chov ovcí nebo koz.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů a dodržování zásad správné zemědělské praxe. Přitom je nutné posuzovat nejen dosažený výsledek, ale i samostatnost při rozhodování o nejvhodnějším postupu řešení zadaného úkolu podle daných podmínek pracoviště. Při práci je třeba hodnotit přístup ke zvířatům a respektování požadavků pohody zvířat (welfare). Je vhodné zadávat uchazečům komplexní úkoly, které umožní ověření několika kritérií v rámci jedné i více kompetencí.
U kompetence Evidence a označování ovcí a koz pro kritérium b) uchazeč zvolí vhodné pomůcky a metody označení a označení provede. V kritériu c) bude uchazeči předložen obrazový materiál pro rozpoznání 10 plemen ovcí a koz.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Mendelova univerzita v Brně
Milský statek, s. r. o.
Svaz chovatelů ovcí a koz, z. s.
Institut vzdělávání v zemědělství, o. p. s.