Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Platnost standardu: | Od 26.3.2010 do 4.7.2016 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Evidence a označování ovcí a koz
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Systémy chovu ovcí a koz, údržba stájí a ohrad
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Manipulace se zvířaty
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Krmení ovcí a koz
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Pastva ovcí a koz
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Péče o zdravotní stav ovcí a koz
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Reprodukce ovcí a koz
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Péče o narozená jehňata a kůzlata a o jejich správný růst
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Získávání kozího a ovčího mléka
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Zpracování kozího a ovčího mléka
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy. Dále stanoví, které pomůcky smí uchazeč při zkoušce používat.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů. Přitom je nutno posuzovat nejen dosažený výsledek, ale i samostatnost při rozhodování o nejvhodnějším postupu řešení zadaného úkolu podle daných podmínek pracoviště. Při práci je třeba hodnotit přístup ke zvířatům a respektování požadavků welfare. Je vhodné zadávat uchazečům komplexní úkoly, které umožní ověření několika kritérií v rámci jedné i více kompetencí. Výběr kritérií u jednotlivých kompetencí provádí zkoušející.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard byl připraven Sektorovou radou zemědělství, v níž byly zastoupeny tyto subjekty:
Agrární komora České republiky
Rybářské sdružení České republiky
Státní veterinární správa České republiky
Zemědělský svaz České republiky
Svaz chovatelů českého teplokrevníka (SCHČT)
Zoologická zahrada hl. města Prahy
Společnost mladých agrárníků České republiky
Svaz vinařů České republiky
Český svaz včelařů, o.s.
Živnostenské společenstvo podkovářů
Ministerstvo zemědělství
Národní ústav odborného vzdělávání v Praze
Na tvorbě kvalifikačního standardu se dále podílely:
Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR
Dvůr Ratibořice, Jaroměřice nad Rokytnou