Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Technik vinohradník a vinař | |
Platnost standardu: | Od 1.12.2015 do 15.3.2021 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Množení révy vinné
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Plánování výsadby vinice
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Příprava pozemku a sazenic révy vinné na výsadbu, výsadba včetně ošetření po výsadbě, popis opěrné konstrukce
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Péče o půdu ve vinici
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Plánování a provedení řezu révy vinné a jeho kontrola
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Péče o révu vinnou během vegetace
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Výživa a hnojení vinice
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Ochrana révy vinné
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Obsluha vinohradnické mechanizace
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Řízení sklizně hroznů
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Určování odrůd révy vinné, podnože a základy ampelografie
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Předání hroznů ke zpracování na víno
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Produkce hroznů v systému ekologického vinohradnictví a integrovaná produkce hroznů
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Zhodnocení ekonomiky vinohradnicko-vinařského podniku
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v právních předpisech pro vinařství a v pracovním právu
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících rostlinnou výrobu
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání v NSP - http://katalog.nsp.cz/karta_p.aspx?id_jp=30694&kod_sm1=26).
Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zemědělství. Je třeba, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, ke kvalitě výsledné práce i k časovému hledisku zvládání jednotlivých operací.
Uchazeč musí mít nejméně středoškolské vzdělání zakončené maturitní zkouškou, rok praxe ve vinohradnictví a řidičský průkaz skupiny T. Předloží posudek z předešlého odborného zaměstnání nebo potvrzení o absolvované praxi.
Při praktickém předvedení chemické ochrany révy se místo skutečných ochranných prostředků použijí vhodné neškodné náhražky.
Součástí zkoušky je obhajoba projektu výsadby vinice, který je zpracován před zkouškou.
Projekt výsadby vinice:
Autorizovaná osoba zadá uchazeči vypracování projektu výsadby vinice v termínu nejméně 30 dnů před konáním zkoušky a uchazeč zpracovaný projekt přinese s sebou ke zkoušce, kde ho bude ústně obhajovat. Plocha pozemku nehraje roli (0,1 až 10 ha). Rozsah je minimálně 5 stran A4, písmo Arial11.
Zadání obsahuje plochu a tvar pozemku, jeho orientaci a svažitost, celkovou plochu vinic vinohradnického podniku a oznámení, zda má/nemá právo k výsadbě vinice.
Uchazeč v projektu naznačí postup předvýsadbové přípravy z hlediska právního procesu, zpracuje zejména nákres pozemku s rozvržením orientace jednotlivých řádků vinice a keřů (minimální velikost formátu je A3), popíše veškeré pracovní operace předcházející výsadbě, jejich termíny provedení, časovou posloupnost a potřebu času, pracovníků, techniky a veškerého materiálu. Rovněž orientační náklady na celou výsadbu vinice členěné podle jednotlivých pracovních operací a podle použitých materiálů. Dále uvede pracovní postupy během prvních 3 let existence vinice a ohodnotí je finančně.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Národní vinařské centrum, o. p. s.
Vinselekt Michlovský, a. s.
Svaz vinařů ČR