Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Agronom | |
Platnost standardu: | Od 21.10.2022 do neomezeně | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Orientace v druzích pícnin a jejich nárocích na půdní a povětrnostní podmínky
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj pícnin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||
Návrh technologického postupu pěstování pícnin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||
Diagnostika škodlivých činitelů v pícninách a ošetřování proti nim
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||
Organizace sklizně a posklizňové úpravy pícnin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||
Vedení provozní dokumentace v rostlinné výrobě
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||
Zjišťování ekonomických ukazatelů produkce pícnin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících rostlinnou výrobu
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na jednotku práce v NSP: https://www.nsp.cz/jednotka-prace/agronom#zdravotni-zpusobilost).
Vlastní zkouška je zaměřena především na ověření řídicích a organizačních dovedností nezbytných pro zajištění pěstování pícnin v zemědělském závodě. Podklady pro ověřování jednotlivých kompetencí budou vycházet z podmínek konkrétního zemědělského závodu. Předvedení dovedností při posuzování potřeby odborných zásahů bude ověřováno na konkrétních porostech pícnin.
U kompetence Charakteristika pícnin a jejich nároky na půdní a povětrnostní podmínky bude uchazeč v kritériu a) vyjmenovávat a charakterizovat jednoleté a víceleté pícniny (jeteloviny a trávy). Kritérium b) bude ověřeno s využitím fotografií a v porostu. Uchazeč bude poznávat minimálně 9 vzorků semen pícnin a minimálně 9 vzorků rostlin pícnin v různých vývojových stadiích.
U kompetence Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj pícnin bude k dispozici Rámcová metodika výživy rostlin a hnojení.
U kompetence Diagnostika škodlivých činitelů v pícninách a ošetřování proti nim bude k prověření kritérií c) a d) k dispozici Seznam registrovaných přípravků a dalších prostředků na ochranu rostlin, platný pro aktuální rok. V kritériu a) bude uchazeč určovat rostliny plevelů v různém vývojovém stadiu (minimálně 10 druhů plevelů), choroby a škůdce (minimálně 10 vzorků napadených rostlin) s využitím nativních vzorků nebo obrazové dokumentace. U kritéria b) bude zadávání pokynu k provedení konkrétního zásahu v porostu v podobě modelové situace.
U kompetencí Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj pícnin, Návrh technologického postupu pěstování pícnin, Vedení provozní dokumentace v rostlinné výrobě, Zjišťování ekonomických ukazatelů pěstování pícnin bude uchazeč v průběhu zkoušky používat počítač s přístupem na internet.
Zkoušku je vhodné konat ve druhém čtvrtletí kalendářního roku s ohledem na agrotechnické lhůty.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Regionální agrární komora Královéhradeckého kraje
Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
Školní statek Humpolec
Zemědělské družstvo Trstěnice