Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Rybářský technik | |
Platnost standardu: | Od 21.10.2022 do neomezeně | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Charakteristika vlastností druhů ryb vhodných pro intenzivní chovy
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zajišťování reprodukce generačních ryb a získávání váčkového plůdku
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zajišťování chovu ryb v intenzivních chovech od plůdku až po tržní ryby
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Krmení ryb v podmínkách intenzivních chovů s kontrolovanými podmínkami prostředí
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Monitorování kvality vody v průběhu intenzivního chovu ryb a provádění opatření k docílení optimalizace chovného prostředí
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Navrhování zoohygienických zásahů a preventivních opatření v intenzivních chovech ryb
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Charakteristika finalizace produkce tržních ryb a jejich distribuce odběratelům
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace práce, řízení a odborné vedení pracovníků výrobního úseku rybářské výroby
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzení
(odkaz na povolání v NSP - https://nsp.cz/jednotka-prace/rybarsky-technik).
Ověřování má za cíl posoudit komplexní přístup uchazeče k řešení daných úkolů v rybářské výrobě. Důraz je kladen na zvládnutí základních technologických postupů při chovu ryb v intenzivních chovech, a to jak ve faremních chovech lososovitých ryb, tak v recirkulačních zařízeních s kontrolovanými podmínkami chovného prostředí. Je posuzována samostatnost uchazeče, zejména při praktickém ověřování odborné způsobilosti.
Při zkoušce je třeba dbát na dodržování zásad šetrné manipulace s živými rybami ve smyslu ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání č. 246/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Rovněž je při zkoušce třeba dbát na respektování a dodržování příslušných právních předpisů vztahujících se k chovu ryb a nakládání s vodami.
U kompetence Charakteristika vlastností hospodářsky významných druhů ryb, jejich tělesné stavby a požadavků na podmínky při rybničním chovu v kritériích a), b) a c) zadá zkoušející 3 druhy z uvedených: pstruh duhový, siven americký, sumec velký, tlamoun nilský (tilápie nilská), keříčkovec jihoafrický, úhoř říční, candát obecný, okoun říční, zástupce jeseterovitých.
U kompetence Monitorování kvality vody v průběhu intenzivního chovu ryb a provádění opatření k docílení optimalizace chovného prostředí v kritériu f) bude provedeno mechanické odstranění kalu a nárostů ze stěn odchovné nádrže, dezinfekce Savem, vápenným mlékem nebo jiným obdobným prostředkem.
U kompetence Navrhování zoohygienických zásahů a preventivních opatření v intenzivních chovech ryb bude zkoušející provádět posouzení zdravotního stavu živé ryby a následně provádět pitvu ryby, a to jednoho kusu z druhů chovaných v intenzivní akvakultuře.
U kompetence Monitorování kvality vody v průběhu intenzivního chovu ryb a provádění opatření k docílení optimalizace chovného prostředí v kritériu d) bude zkoušejícím při zadání upřesněno, zda se jedná o onemocnění virového nebo bakteriálního původu, nebo zda půjde o napadení plísněmi, endoparazity nebo ektoparazity.
U kompetence Charakteristika finalizace produkce tržních ryb a jejich distribuce odběratelům zkoušející zadá uchazeči 3 druhy z uvedených: pstruh duhový, siven americký, sumec velký, tlamoun nilský (tilápie nilská), keříčkovec jihoafrický, úhoř říční, candát obecný, okoun říční, zástupce jeseterovitých.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie, Vodňany
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod
Rybářství Lnáře, s. r. o.
Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína, Třeboň