Hodnoticí standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Zahradnický technik | |
Platnost standardu: | Od 26.4.2016 do 6.6.2021 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Hodnoticí standard
- Kritéria a způsoby hodnocení
- Pokyny k realizaci zkoušky
- Výsledné hodnocení
- Počet zkoušejících
- Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby
- Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
- Doba přípravy na zkoušku
- Doba pro vykonávání zkoušky
- Na tvorbě standardu se podíleli
Kritéria a způsoby hodnoceni
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hodnocení nároků ovocných druhů ve vztahu k lokalitě
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Navrhování pěstitelských technologií ve vazbě k režimu pěstování ovoce
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Příprava pozemku před založením ovocného sadu a výběr konstrukcí
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Výběr odrůd ovoce podle pomologických charakteristik
|
5 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Množení a charakteristika výsadbového materiálu ovocných dřevin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Výsadba ovocných rostlin včetně ošetření před i po výsadbě
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Řez, tvarování a další způsoby regulace růstu a plodnosti u ovocných dřevin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Management údržby ovocných sadů
|
6 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace sklizně, třídění a skladování ovoce
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Aplikace podnikové ekonomiky při pěstování ovoce
|
5 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zahradnictví. Je vhodné, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, ke kvalitě výsledné práce i k časovému hledisku zvládání jednotlivých operací. Zkouška musí být rozdělena do dvou nebo třech termínů v rozdílných ročních dobách. Některé praktické činnosti budou provedeny na rostlinném materiálu upraveném pro potřeby zkoušky, aby bylo možné ve dvou nebo třech zvolených termínech zkoušku kompletně uskutečnit.
- V kompetenci Hodnocení nároků ovocných druhů ve vztahu k lokalitě v kritériu hodnocení ad c) postačí běžný školní atlas ČR, pokud není k dispozici podrobný Atlas krajiny ČR vydaný v roce 2009 VÚKOZ v Průhonicích a MŽP ČR.
- V kompetenci Navrhování pěstitelských technologií ve vazbě k režimu pěstování ovoce v kritériu hodnocení ad d) vybranou skupinou se rozumí jedna z těchto: jádroviny, peckoviny, drobné ovoce nebo skořápkoviny, zadání modelového projektu specifikuje podnože, odrůdy a jejich poměrné zastoupení a rozložení v sadu, pěstitelský tvar, spon a orientaci řad, management údržby meziřadí a příkmenných pásů, popř. opěrný systém a závlahu (hnojivou závlahu).
- V kompetencích Příprava pozemku před založením ovocného sadu a výběr konstrukcí a Management údržby ovocných sadů se využívají rozbory půd eventuálně rozbory listů a plodů v souvislosti s výživou rostlin a potřebou hnojení. K těmto kritériím se doporučuje modelově využit jakýchkoliv starších výsledků zpracovaných specializovanou laboratoří, které bývají v praxi běžně využívány.
- V kompetenci Množení a charakteristika výsadbového materiálu ovocných dřevin u kritéria hodnocení ad b) se rozumí v souvislosti s hledisky vnější a vnitřní kvality výsadbového materiálu popsání kategorií C - (včetně vysvětlení rozdílů mezi školkařským výpěstkem certifikovaným se zdravotní třídou VF (virus free) a materiálem CAC (Conformitas Agraria Communitatis)) a dalších podle zákona 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby a vyhlášky MZe č. 332/2006 Sb., v platném znění (vhodná je na toto téma i praktická příručka Mze – Speciální plodiny, ISBN 80-7084-568-6).
- V kompetenci Výsadba ovocných dřevin včetně ošetření před i po výsadbě se ovocnou rostlinou rozumí zejména dřeviny. Jahodník může být zahrnut, pokud nebude jediným příkladem a jediným ovocným druhem, o kterém se bude při ověřování uvažovat. U všech kritérií bude tedy v souvislosti s ovocnou rostlinou primárně vždy uvažováno o dřevinách se zaměřením na nejčastější druhy pěstované v ČR.
- V kompetenci Řez, tvarování a další způsoby regulace růstu a plodnosti u ovocných dřevin v kritériu hodnocení ad h) bude v souvislosti s tvarováním korun vysvětleno používání závaží, drátu, kolíčků, rozporek, vyvazování ke konstrukci apod.
- V kompetenci Organizace sklizně, třídění a skladování ovoce v kritériu hodnocení ad b) je širší oblast testování zralosti ovoce zúžena na dnes nejvyužívanější škrobový test, ke kterému je zapotřebí jodid draselný, ten kápneme na příčně rozřízlé jablko a po několika minutách vyhodnotíme podle barevného zabarvení (míra přechodu škrobu na jednoduché cukry) stupeň zralosti.
- V kritériích hodnocení ad c) a ad d) se platnými normami EU dnes rozumí nařízení EK 543/2011, pokud dojde k jeho novelizaci nebo úpravám, rozumí se, že bude využit předpis, který toto nařízení nahradí.
- V kritériu hodnocení ad f) jsou zadanými kritérii při zpracování plánu organizace sklizně myšleny zejména: specifikace ovoce, výnos, velikost a kvalita plodů, dopravní vzdálenost, počet pracovníků, sklizňová mechanizace v závislosti na výkonu a počtu obsluhujících osob, koeficient vlivu počasí, způsob sklizně jako například 1. probírka a podobně.
- V kompetenci Aplikace podnikové ekonomiky při pěstování ovoce v kritériu hodnocení ad b) se jedná o protikrizový management v případech krup, mrazu, sucha, karantény a podobně. V kritériu hodnocení ad c) jsou nejčastějšími zdroji informací webové stránky Ministerstva zemědělství (MZe), Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) a odborných svazů, v tomto případě zejména Ovocnářské unie ČR (OUČR). Doporučuje se také využití materiálu vydávaného pravidelně MZe - Situační a výhledová zpráva ovoce, která je také dostupná v digitální formě na stránkách Ministerstva zemědělství.
- V kritériu hodnocení ad d) je v době tvorby standardu aktuálním podkladem nařízení Evropské komise 543/2011. U tohoto předpisu se rozumí pro případ jeho novelizací a úprav, stejně jako u všech jiných legislativních norem, jejichž platnost nebývá dlouhodobá, že budou využity předpisy, které tato nařízení nahradí.
Výsledné hodnocení
Zkoušející hodnotí uchazeče zvlášť pro každou kompetenci a výsledek zapisuje do záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Výsledné hodnocení pro danou kompetenci musí znít „splnil“ nebo „nesplnil“ v závislosti na stanovení závaznosti, resp. nezávaznosti jednotlivých kritérií u každé kompetence. Výsledné hodnocení zkoušky zní buď „vyhověl“, pokud uchazeč splnil všechny kompetence, nebo „nevyhověl“, pokud uchazeč některou kompetenci nesplnil. Při hodnocení „nevyhověl“ uvádí zkoušející vždy zdůvodnění, které uchazeč svým podpisem bere na vědomí.
Počet zkoušejících
Zkouška probíhá před zkušební komisí složenou ze 2 členů, kteří jsou autorizovanými fyzickými osobami s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci nebo autorizovanými zástupci autorizované podnikající fyzické nebo právnické osoby s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci.
Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby, resp. autorizovaného zástupce autorizované osoby
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby musí splňovat alespoň jednu z následujících variant požadavků:
- Vysokoškolské vzdělání v bakalářském nebo magisterském studijním programu zaměřeném na zahradnictví s alespoň jedním předmětem státní závěrečné zkoušky zaměřeným na ovocnářství a alespoň 5 let odborné praxe v řídicích činnostech v oblasti zahradnictví nebo ve funkci učitele odborných předmětů, praktického vyučování nebo odborného výcviku v oboru zaměřeném na zahradnictví, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o autorizaci.
- Vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu zaměřeném na zemědělství s alespoň jedním předmětem státní závěrečné zkoušky zaměřeným na ovocnářství a alespoň 5 let odborné praxe v řídicích činnostech v oblasti zahradnictví nebo ve funkci učitele odborných předmětů, praktického vyučování nebo odborného výcviku v oboru zaměřeném na zahradnictví, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o autorizaci.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby musí mít dále oprávnění provádět kurzy k získání odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin v souladu se zákonem č. 199 /2012 Sb., o rostlinolékařské péči.
Další požadavky:
- Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, která nemá odbornou kvalifikaci pedagogického pracovníka podle zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, nebo nemá odbornou kvalifikaci podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, nebo praxi v oblasti vzdělávání dospělých (včetně praxe z oblasti zkoušení), nebo nemá osvědčení o profesní kvalifikaci 75-001-T Lektor dalšího vzdělávání, musí být absolventem přípravy zaměřené zejména na praktickou aplikaci části první, hlavy III a IV zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání) ve znění pozdějších předpisů, a přípravy zaměřené na vzdělávání a hodnocení dospělých s důrazem na psychologické aspekty zkoušení dospělých v rozsahu minimálně 12 hodin.
- Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, musí být schopna organizačně zajistit zkušební proces včetně vyhodnocení na PC a vydání jednotného osvědčení (stačí doložit čestným prohlášením).
Žadatel o udělení autorizace prokazuje splnění požadavků na odbornou způsobilost předložením dokladu nebo souboru dokladů o získání odborné způsobilosti autorizujícímu orgánu nebo jiným postupem stanoveným autorizujícím orgánem.
Žádost o autorizaci naleznete na stránkách autorizujícího orgánu: Ministerstvo zemědělství, www.eagri.cz
Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
- Vybavení provozovny ovocnářskou mechanizací, stroji a ručním nářadím, traktorem a speciální technologií na závlahy a přihnojování v ovocných sadech a technologickým vybavením k aplikaci přípravků na ochranu rostlin v ovocných sadech, potřebné vybavení pro sklizeň a kvalitní ruční nářadí - to je pilka s otočným listem, zahradnické nože a nůžky, pomůcky k rozměřování pozemku, mulčovač, rosič, speciální traktor vhodný do ovocných sadů, penetrometr, refraktometr, pomůcky pro škrobový test, kalibrační mírky pro třídění plodů, základní meteorologická stanice a monitorovací prostředky jako lepové desky, feromonové lapače, sklepávadlo
- Vybavení technologickými stavbami, jako jsou sklady a haly
- Ovocný sad o výměře minimálně 1 ha v intenzivním pěstebním režimu a alespoň modelový porost podobný porostům v ovocné školce. (Tento modelový porost může být z nakoupených rostlin a může být založen výhradně pro potřeby zkoušky. Počet kusů v něm musí být tak velký, aby bylo umožněno splnění všech praktických kompetencí. Rostliny mohou být vhodně upraveny například odlistěním tak, aby modelově simulovaly potřebnou podobu rostlin pro období, v němž by se zásah měl správně provádět).
K žádosti o udělení autorizace žadatel přiloží seznam svého materiálně-technického vybavení dokládající soulad s požadavky uvedenými v hodnoticím standardu pro účely zkoušky. Pokud žadatel bude při zkouškách využívat materiálně-technické vybavení jiného subjektu, přiloží k žádosti o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace smlouvu (popřípadě smlouvy) umožňující jeho užívání nejméně po dobu 5 let ode dne podání žádosti o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace.
Doba přípravy na zkoušku
Celková doba přípravy na zkoušku (včetně případných časů, kdy se uchazeč připravuje během zkoušky) je 60 až 120 minut. Do doby přípravy na zkoušku se nezapočítává doba na seznámení uchazeče s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.
Doba pro vykonání zkoušky
Celková doba trvání vlastní zkoušky (bez času na přestávky a na přípravu) je 12 až 18 hodin (hodinou se rozumí 60 minut). Zkouška bude rozložena do více dnů.
Na tvorbě standardu se podíleli
Hodnoticí standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Asociace zahradnických společenstev
Ovocnářská unie ČR
Sempra Praha, a. s.
Zahradnická fakulta v Lednici Mendelovy univerzity v Brně