Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Zahradnický technik | |
Platnost standardu: | Od 26.4.2016 do 6.6.2021 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hodnocení nároků ovocných druhů ve vztahu k lokalitě
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Navrhování pěstitelských technologií ve vazbě k režimu pěstování ovoce
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Příprava pozemku před založením ovocného sadu a výběr konstrukcí
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Výběr odrůd ovoce podle pomologických charakteristik
|
5 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Množení a charakteristika výsadbového materiálu ovocných dřevin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Výsadba ovocných rostlin včetně ošetření před i po výsadbě
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Řez, tvarování a další způsoby regulace růstu a plodnosti u ovocných dřevin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Management údržby ovocných sadů
|
6 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace sklizně, třídění a skladování ovoce
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Aplikace podnikové ekonomiky při pěstování ovoce
|
5 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zahradnictví. Je vhodné, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, ke kvalitě výsledné práce i k časovému hledisku zvládání jednotlivých operací. Zkouška musí být rozdělena do dvou nebo třech termínů v rozdílných ročních dobách. Některé praktické činnosti budou provedeny na rostlinném materiálu upraveném pro potřeby zkoušky, aby bylo možné ve dvou nebo třech zvolených termínech zkoušku kompletně uskutečnit.
- V kompetenci Hodnocení nároků ovocných druhů ve vztahu k lokalitě v kritériu hodnocení ad c) postačí běžný školní atlas ČR, pokud není k dispozici podrobný Atlas krajiny ČR vydaný v roce 2009 VÚKOZ v Průhonicích a MŽP ČR.
- V kompetenci Navrhování pěstitelských technologií ve vazbě k režimu pěstování ovoce v kritériu hodnocení ad d) vybranou skupinou se rozumí jedna z těchto: jádroviny, peckoviny, drobné ovoce nebo skořápkoviny, zadání modelového projektu specifikuje podnože, odrůdy a jejich poměrné zastoupení a rozložení v sadu, pěstitelský tvar, spon a orientaci řad, management údržby meziřadí a příkmenných pásů, popř. opěrný systém a závlahu (hnojivou závlahu).
- V kompetencích Příprava pozemku před založením ovocného sadu a výběr konstrukcí a Management údržby ovocných sadů se využívají rozbory půd eventuálně rozbory listů a plodů v souvislosti s výživou rostlin a potřebou hnojení. K těmto kritériím se doporučuje modelově využit jakýchkoliv starších výsledků zpracovaných specializovanou laboratoří, které bývají v praxi běžně využívány.
- V kompetenci Množení a charakteristika výsadbového materiálu ovocných dřevin u kritéria hodnocení ad b) se rozumí v souvislosti s hledisky vnější a vnitřní kvality výsadbového materiálu popsání kategorií C - (včetně vysvětlení rozdílů mezi školkařským výpěstkem certifikovaným se zdravotní třídou VF (virus free) a materiálem CAC (Conformitas Agraria Communitatis)) a dalších podle zákona 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby a vyhlášky MZe č. 332/2006 Sb., v platném znění (vhodná je na toto téma i praktická příručka Mze – Speciální plodiny, ISBN 80-7084-568-6).
- V kompetenci Výsadba ovocných dřevin včetně ošetření před i po výsadbě se ovocnou rostlinou rozumí zejména dřeviny. Jahodník může být zahrnut, pokud nebude jediným příkladem a jediným ovocným druhem, o kterém se bude při ověřování uvažovat. U všech kritérií bude tedy v souvislosti s ovocnou rostlinou primárně vždy uvažováno o dřevinách se zaměřením na nejčastější druhy pěstované v ČR.
- V kompetenci Řez, tvarování a další způsoby regulace růstu a plodnosti u ovocných dřevin v kritériu hodnocení ad h) bude v souvislosti s tvarováním korun vysvětleno používání závaží, drátu, kolíčků, rozporek, vyvazování ke konstrukci apod.
- V kompetenci Organizace sklizně, třídění a skladování ovoce v kritériu hodnocení ad b) je širší oblast testování zralosti ovoce zúžena na dnes nejvyužívanější škrobový test, ke kterému je zapotřebí jodid draselný, ten kápneme na příčně rozřízlé jablko a po několika minutách vyhodnotíme podle barevného zabarvení (míra přechodu škrobu na jednoduché cukry) stupeň zralosti.
- V kritériích hodnocení ad c) a ad d) se platnými normami EU dnes rozumí nařízení EK 543/2011, pokud dojde k jeho novelizaci nebo úpravám, rozumí se, že bude využit předpis, který toto nařízení nahradí.
- V kritériu hodnocení ad f) jsou zadanými kritérii při zpracování plánu organizace sklizně myšleny zejména: specifikace ovoce, výnos, velikost a kvalita plodů, dopravní vzdálenost, počet pracovníků, sklizňová mechanizace v závislosti na výkonu a počtu obsluhujících osob, koeficient vlivu počasí, způsob sklizně jako například 1. probírka a podobně.
- V kompetenci Aplikace podnikové ekonomiky při pěstování ovoce v kritériu hodnocení ad b) se jedná o protikrizový management v případech krup, mrazu, sucha, karantény a podobně. V kritériu hodnocení ad c) jsou nejčastějšími zdroji informací webové stránky Ministerstva zemědělství (MZe), Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) a odborných svazů, v tomto případě zejména Ovocnářské unie ČR (OUČR). Doporučuje se také využití materiálu vydávaného pravidelně MZe - Situační a výhledová zpráva ovoce, která je také dostupná v digitální formě na stránkách Ministerstva zemědělství.
- V kritériu hodnocení ad d) je v době tvorby standardu aktuálním podkladem nařízení Evropské komise 543/2011. U tohoto předpisu se rozumí pro případ jeho novelizací a úprav, stejně jako u všech jiných legislativních norem, jejichž platnost nebývá dlouhodobá, že budou využity předpisy, které tato nařízení nahradí.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Asociace zahradnických společenstev
Ovocnářská unie ČR
Sempra Praha, a. s.
Zahradnická fakulta v Lednici Mendelovy univerzity v Brně