Charakteristika chovu skotu v ČR
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Charakterizovat plemena skotu a základní exteriérové a produkční požadavky
|
Ústní ověření
|
b |
Charakterizovat a vysvětlit pojem: užitkovost (mléčná, masná, kombinovaná) a uvést způsoby jejího hodnocení
|
Písemné ověření
|
c |
Popsat současný vývoj a stav dojených a masných stád - plemennou skladbu, základní přehled o stavech, užitkovosti a reprodukci, uvést produkci mléka a hovězího masa v ČR a spotřebu mléka, mléčných výrobků a hovězího masa na obyvatele v ČR
|
Písemné ověření
|
d |
Stanovit kritéria pro výběr vhodného plemene v daných podmínkách
|
Praktické předvedení
|
e |
Rozpoznat na předložených fotografiích plemena skotu a určit a charakterizovat plemena skotu v konkrétním zemědělském podniku
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Popsat zásady plemenářské práce ve stádech skotu (selekce, kontrola užitkovosti, sestavení připařovacího plánu, dědičnost jednotlivých užitkových vlastností)
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat práci s výsledky kontrol dědičnosti uvedenými v katalozích býků
|
Ústní ověření
|
h |
Popsat strukturu nákladů na krmný den nebo jednotku produkce u jednotlivých kategorií skotu a podíl jednotlivých nákladových položek
|
Písemné a ústní ověření
|
i |
Popsat ukazatele ovlivňující ekonomiku chovu dojeného skotu a chovu masného skotu
|
Písemné a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Aplikace platné legislativy v chovu skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat vybraná ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání a charakterizovat základní aspekty tohoto zákona z pohledu týrání zvířat a regulace bolestivých zákroků v chovu skotu
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat vybraná ustanovení vyhlášky o minimálních standardech na ochranu hospodářských zvířat a specifikovat požadavky na ochranu telat do šesti měsíců věku, býčků a plemenných býků, krav a jalovic
|
Ústní ověření
|
c |
Popsat požadavky na organizaci práce a pracovních postupů při chovu skotu v souladu s nařízením vlády č. 27/2002 Sb., kterým se stanoví způsob organizace práce a pracovních postupů, které je zaměstnavatel povinen zajistit při práci související s chovem zvířat
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat vybraná ustanovení veterinárního zákona a navazujících vyhlášek, které definují povinnosti chovatele v oblasti veterinární péče a ochrany zdraví
|
Ústní ověření
|
e |
Vyjmenovat evropské a národní podpory v chovu skotu (členění podpor, zpracování žádostí), předvést použití internetových aplikací MZe a SZIF
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Evidence a označování skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat vybraná ustanovení plemenářského zákona a příslušných vyhlášek, které se týkají šlechtění a plemenitby skotu
|
Písemné ověření
|
b |
Předvést použití softwarových aplikací Registr zvířat a Portál farmáře, objasnit principy vedení ústřední evidence skotu – hlášení změn, stájový registr, povinnosti chovatele, např. vedení evidence při přirozené plemenitbě
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Popsat pomůcky pro označování skotu a předvést praktické označení vybraných zvířat
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Vysvětlit pojmy a údaje v průvodním listu skotu – části „A a B“ vybrané krávy
|
Ústní ověření
|
e |
Vysvětlit zásady vedení a hodnocení faremní evidence včetně kontrolní činnosti
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat význam chovatelských sdružení a plemenných knih
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat strukturu zabezpečování plemenářských činností v ČR
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování chovného prostředí, technologie a systémů ustájení skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit pojem pohoda zvířat (welfare) v chovu skotu a specifikovat základních 5 svobod zvířat
|
Písemné ověření
|
b |
Vyjmenovat a charakterizovat zásady správné manipulace a zacházení se skotem a předvést rutinní postupy u vybrané kategorie skotu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Popsat obecné zásady ustájení jednotlivých kategorií skotu (mikroklima, osvětlení, větrání, prašnost, hluk aj.)
|
Ústní ověření
|
d |
Charakterizovat různé systémy ustájení všech kategorií dojených plemen skotu v konvenčním, resp. ekologickém zemědělství
|
Ústní ověření
|
e |
Charakterizovat různé systémy ustájení všech kategorií masných plemen skotu v konvenčním, resp. ekologickém zemědělství
|
Ústní ověření
|
f |
Charakterizovat nejčastěji používané technologie u jednotlivých kategorií skotu
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat výhody a nevýhody stelivového (chlévská mrva, hnůj) a bezstelivového (kejda) systému ustájení
|
Písemné ověření
|
h |
Posoudit vybraný chov, resp. vybrané kategorie skotu, z pohledu pohody chovu zvířat, kvality chovného prostředí a použitých technologií
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování výživy a organizace krmení skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat obecné zásady napájení, výživy a krmení jednotlivých kategorií skotu (kvalita, hygiena, množství, četnost napájení a krmení, konzervace a skladování krmiv)
|
Ústní ověření
|
b |
Vysvětlit anatomické a fyziologické odlišnosti trávení u telat a ostatních kategorií skotu
|
Písemné ověření
|
c |
Charakterizovat a specifikovat krmiva (koncentrovaná a objemová) pro výživu a krmení skotu dle užitkového typu, rozpoznat předložená krmiva
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Charakterizovat zásady pro sestavení základního krmivářského plánu, vyhodnotit modelový krmivářský plán
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Stanovit denní a celoroční potřebu krmiv pro jednotlivé kategorie skotu ve vztahu k obratu stáda
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Popsat technologické postupy krmení skotu (směsná krmná dávka, pastva, kombinované a automatizované systémy zakládání a dávkování krmiva)
|
Ústní ověření
|
g |
Zhodnotit výživu a krmení stáda skotu v daném chovu, popsat základní nedostatky a navrhnout zlepšující opatření
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
h |
Popsat způsob hodnocení příjmu krmiva a spotřeby krmiv a posoudit tělesnou kondici zadaných zvířat
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
i |
Stanovit výpočtem konkrétní krmnou dávku pro zvolenou kategorii skotu a požadovanou užitkovost
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování mléčné užitkovosti skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat ukazatele mléčné užitkovosti, jejich hodnocení a využití při řízení stáda
|
Písemné ověření
|
b |
Objasnit biologický princip tvorby, uvolňování a získávání mléka
|
Ústní ověření
|
c |
Popsat dojicí systémy a charakterizovat typy dojíren a jejich určení
|
Písemné a ústní ověření
|
d |
Popsat optimální pracovní postupy před, při a po dojení; chlazení a skladování mléka po nadojení až do jeho převzetí odběratelem, předvést přípravu dojnice k dojení a strojní dojení
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Popsat faktory ovlivňující zdraví mléčné žlázy a kvalitu nadojeného mléka, prevence a eliminace mastitid
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat systém kontroly mléčné užitkovosti, jejího hodnocení a využití výsledků pro management stáda
|
Ústní ověření
|
g |
Vysvětlit zásady zpeněžování mléka
|
Ústní ověření
|
h |
Na základě předložené dokumentace posoudit úroveň mléčné užitkovosti v konkrétním zemědělském podniku
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování masné užitkovosti skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Objasnit biologické principy růstu, jeho sledování a hodnocení na faremní úrovni
|
Písemné ověření
|
b |
Popsat systém kontroly masné užitkovosti, jejího hodnocení a využití výsledků pro management stáda
|
Ústní ověření
|
c |
Charakterizovat intenzívní a extenzívní způsob výkrmu skotu
|
Ústní ověření
|
d |
Vysvětlit zásady zpeněžování jatečného skotu dle SEUROP, zařadit jatečně upravená těla na fotografiích do příslušných tříd zmasilosti a stupňů protučnělosti
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Posoudit na základě předložené dokumentace úroveň masné užitkovosti v konkrétním zemědělském podniku
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Zajišťování reprodukce v chovu skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat ukazatele reprodukce a jejich hodnocení a využití při řízení stáda
|
Písemné ověření
|
b |
Popsat fyziologii reprodukčního cyklu u skotu
|
Písemné ověření
|
c |
Popsat zootechnická opatření při detekci říje, při inseminaci a zjišťování březosti v dojených stádech, vyhledat plemenici v říji
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Předvést fixaci plemenice při inseminaci a připravit pomůcky k inseminaci
|
Praktické předvedení
|
e |
Popsat nejčastěji používané biotechnologické metody v reprodukci skotu
|
Ústní ověření
|
f |
Charakterizovat specifika reprodukce stád skotu bez tržní produkce mléka
|
Ústní ověření
|
g |
Stanovit kritéria pro výběr plemeníka dle zootechnických cílů ve stádě skotu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
h |
Vysvětlit tvorbu obratu stáda v návaznosti na ukazatele reprodukce a vypočítat modelový příklad
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
i |
Vysvětlit zásady péče o krávu v období stání na sucho a přípravy na porod
|
Ústní ověření
|
j |
Popsat příznaky blížícího se porodu na fotografiích nebo plemenicích
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
k |
Rozpoznat a popsat základní vybavení porodníka, charakterizovat průběh jednotlivých fází porodu a evidování průběhu porodů
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
l |
Popsat zásady péče o matku a tele první den po porodu a vybrané ošetřovatelské úkony předvést
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Zajišťování péče o zdraví skotu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Objasnit detekci příznaků onemocnění a změn v chování nemocného zvířete
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat způsoby kontroly zdraví skotu a systémy prevence onemocnění u jednotlivých kategorií skotu
|
Písemné ověření
|
c |
Posoudit zdravotní stav jednotlivých kategorií skotu v daném zemědělském podniku, navrhnout příslušná zooveterinární opatření
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Vyjmenovat a charakterizovat nejčastěji se vyskytující poruchy zdraví u jednotlivých kategorií skotu
|
Písemné ověření
|
e |
Popsat praktická zootechnická opatření k eliminaci výskytu vybraných zdravotních poruch typických pro jednotlivé kategorie skotu
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat projevy tepelného a chladového stresu u jednotlivých kategorií skotu a navrhnout způsoby jeho eliminace
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat zásady prevence onemocnění a zásady ozdravovacích programů v chovu skotu (IBR - infekční bovinní rhinotracheitida, BVD - bovinní virová diarrhoe)
|
Písemné ověření
|
h |
Popsat úkony vyplývající z metodiky kontroly zdraví u skotu (povinná vyšetření hrazená státem a chovatelem)
|
Písemné ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících živočišnou výrobu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat a vysvětlit hlavní druhy dokumentů používaných v pracovně-právní oblasti
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat zpracování prvotních dokladů pro mzdové účetnictví podniku
|
Písemné a ústní ověření
|
c |
Navrhnout systém motivačního odměňování podřízených pracovníků v konkrétních podmínkách
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Navrhnout plán odborných školení a kvalifikačních zkoušek podřízených pracovníků
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Prokázat znalost základních právních předpisů týkajících se BOZP a požární ochrany, dodržovat je a kontrolovat jejich dodržování u podřízených pracovníků
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Uvést základní povinnosti pracovníka i zaměstnavatele v případě pracovního úrazu
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat první pomoc při způsobení úrazu nebo ohrožení zdraví
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |